Erdogan: Turska neće odustati od ruskog sistema S-400

Erdogan kaže da je Trump angažiran u 'iskrenim naporima' na rješavanju spora između dva saveznika u NATO-u (EPA)

Turska je voljna nabaviti američki sistem protivzračne odbrane Patriot, ali neće pristati na to da se liši ruskog sistema S-400, koji je već kupila, izjavio je u četvrtak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Obraćajući se novinarima, u avionu na putu iz Washingtona nakon sastanka s Donaldom Trumpom, izjavio je da je američki predsjednik angažiran u “iskrenim naporima” na rješavanju spora između dva saveznika u NATO-u, prenosi Fena.

Turska je primila isporuku ruskog sistema S-400 u ovoj godini, odbacujući upozorenja iz Sjedinjenih Američkih Država da bi to moglo predstavljati prijetnju sigurnosti NATO-a.

Kao rezultat tog sporenja, Washington je suspendirao tursko učešće u multinacionalnom programu proizvodnje borbenih aviona F-35.

“Poručili smo im da možemo i nabaviti Patriot. Smatramo prijedlog za kompletno uklanjanje sistema S-400 (iz Turske) miješanjem u naša suverena prava. Ne dolazi u obzir da ostanemo bez S-400 i okrenemo se Patriotu”, navodi agencija Anadolija Erdoganove riječi.

Aspekt napetosti

“Želim i da Amerika i Rusija budu moji prijatelji. Svi naši napori usmjereni su u tom pravcu”, kazao je Erdogan.

Spor o konkurentskim sistemima protivzračne odbrane jedan je aspekt napetosti između dvije zemlje. Turska se našla na udaru kritika u Washingtonu i zbog ofanzive u Siriji prošlog mjeseca i protjerivanja snaga sirijskih Kurda koje su se borile na američkoj strani protiv grupe Islamska država Irak i Levant.

Turska je, u međuvremenu, bijesna zbog američke podrške kurdskim snagama, koje smatra prijetnjom, i zbog odbijanja Washingtona da izruči imama Fethullaha Gulena, koga Ankara optužuje da je organizirao neuspjeli puč protiv Erdogana 2016.

Erdogan je, također, izjavio novinarima da je vratio pismo koje mu je poslao Trump 9. oktobra, tražeći od turskog čelnika suzdržanost u planovima ofanzive u Siriji. Trump je tada napisao: “Ne razmeći se. Ne budi lud!”

Opozicijske stranke osudile su pismo kao uvredu za Tursku, pozivajući Erdogana da ga vrati Trumpu.

Erdogan je rekao da Trump nije reagirao kad mu je vratio to pismo, prenosi AP.

Izvor: Agencije