Iran otkrio novo naftno polje

Govor predsjednika Irana Hassana Rouhanija iz centralnog grada Yazd (EPA)

Predsjednik Irana Hassan Rouhani rekao je danas da je na jugu zemlje otkriveno novo nalazište nafte, koje prema procjenama sadrži oko pedeset miliona barela sirove nafte, objavio je AP, prenosi Beta.

Agencija navodi da su dokazane iranske naftne rezerve sada dodatno povećane. Iran je do sada imao dokazane rezerve od oko 150 miliona barela sirove nafte, ali su one sada uvećane.

Govoreći uživo na državnoj televiziji iz centralnog grada Yazd, Rouhani je rekao u nedjelju da se polje nalazi u južnoj provinciji Khuzestan koja je bogata naftom.

Rouhani je potvrdio da se novo nalazište iranske nafte nalazi u južnoj provinciji Khuzestan

“Kažem Bijeloj kući da su u danima kada ste sankcionirali prodaju iranske nafte, radnici i inženjeri te zemlje uspjeli su otkriti 53 milijarde barela nafte”, rekao je Rouhani, objavila je novinska agencija Fars.

Najveća nalazišta nafte i plina

Iran trenutno ima četvrte najveće svjetske dokazane zalihe sirove nafte i druge najveće svjetske zalihe prirodnog plina.

Novo naftno polje moglo bi postati drugo najveće iransko polje nakon onoga koje sadrži 65 milijardi barela u Ahvazu.

Manouchehr Takin, međunarodni savjetnik za naftu, rekao je za Al Jazeeru da najava o nalazištima nafte ne otkriva koliko nafte se može proizvesti iz te akumulacije.

“Najavu su dali političari. Nisu dali puno tehničkih detalja”, rekao je.

Iranska energetska industrija je teško pogodjena američkim sankcijama. Napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i Irana pojavile su se prošle godine nakon što je američki predsjednik Donald Trump jednostrano povukao SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma 2015. godine između Irana i svjetskih sila.

Izvor: Al Jazeera i agencije