Parlament Turske odobrio produženje vojnih misija u Iraku i Siriji

Turski predsjednik mjesecima prijeti da će pokrenuti vojnu operaciju preko granice na sirijske kurdske snage (EPA)

Turski Parlament odobrio je u utorak produženje mandata turskih vojnih misija u Iraku i Siriji.

Parlament je prihvatio uredbu kojom se ovlast koju ima predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u vezi s prekograničnim operacijama u Iraku i Siriji produžuje na još jednu godinu.

U uredbi se podsjeća na povećani rizik i prijetnje u pogledu nacionalne sigurnosti koje predstavljaju sukobi i tenzije uz južnu granicu Turske, prenosi Anadolija. 

Također je naglašeno da Turska pridaje veliki značaj zaštititi teritorijalnog integriteta, nacionalnog jedinstva i stabilnosti susjednog Iraka.

“S druge strane, postojanje elemenata Radničke partije Kurdistana – PKK i oružane grupe Islamska država Irak i Levant – ISIL u Iraku i dešavanja koja potpiruju etnički separatizam predstavljaju direktnu prijetnju regionalnom miru, stabilnosti i sigurnosti naše zemlje. Terorističke organizacije … i dalje su prisutne u Siriji i nastavljaju svoje aktivnosti usmjerene protiv Turske”, dodaje se.

Amerikanci povlače trupe iz Sirije

Na kraju se navodi da Turska kontinuirano poduzima napore da bi se uspostavila mir i sigurnost u sirijskoj regiji Idlib.

Američki predsjednik Donald Trump suočio se s kritikama demokrata i republikanaca zbog odluke da povuče američke vojnike sa sjeveroistoka Sirije.

On je naveo da bi nastavak podrške tamošnjim Kurdima u borbi protiv ISIL-a bio previše skup.

Turski predsjednik mjesecima prijeti da će pokrenuti vojnu operaciju preko granice na sirijske kurdske snage, koje smatra sigurnosnom prijetnjom njegovoj zemlji.

Izvor: Agencije