Parlament Turske odobrio produženje vojnih misija u Iraku i Siriji

Turski predsjednik mjesecima prijeti da će pokrenuti vojnu operaciju preko granice na sirijske kurdske snage (EPA)
Turski predsjednik mjesecima prijeti da će pokrenuti vojnu operaciju preko granice na sirijske kurdske snage (EPA)

Turski Parlament odobrio je u utorak produženje mandata turskih vojnih misija u Iraku i Siriji.

Parlament je prihvatio uredbu kojom se ovlast koju ima predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u vezi s prekograničnim operacijama u Iraku i Siriji produžuje na još jednu godinu.

U uredbi se podsjeća na povećani rizik i prijetnje u pogledu nacionalne sigurnosti koje predstavljaju sukobi i tenzije uz južnu granicu Turske, prenosi Anadolija. 

Također je naglašeno da Turska pridaje veliki značaj zaštititi teritorijalnog integriteta, nacionalnog jedinstva i stabilnosti susjednog Iraka.

“S druge strane, postojanje elemenata Radničke partije Kurdistana – PKK i oružane grupe Islamska država Irak i Levant – ISIL u Iraku i dešavanja koja potpiruju etnički separatizam predstavljaju direktnu prijetnju regionalnom miru, stabilnosti i sigurnosti naše zemlje. Terorističke organizacije … i dalje su prisutne u Siriji i nastavljaju svoje aktivnosti usmjerene protiv Turske”, dodaje se.

Amerikanci povlače trupe iz Sirije

Na kraju se navodi da Turska kontinuirano poduzima napore da bi se uspostavila mir i sigurnost u sirijskoj regiji Idlib.

Američki predsjednik Donald Trump suočio se s kritikama demokrata i republikanaca zbog odluke da povuče američke vojnike sa sjeveroistoka Sirije.

On je naveo da bi nastavak podrške tamošnjim Kurdima u borbi protiv ISIL-a bio previše skup.

Turski predsjednik mjesecima prijeti da će pokrenuti vojnu operaciju preko granice na sirijske kurdske snage, koje smatra sigurnosnom prijetnjom njegovoj zemlji.

Izvor: Agencije


Povezane

Turski ministar odbrane izjavio je da su njihove snage spremne za vojnu ofanzivu na sjeveru Sirije. Međutim, predsjednik SAD počeo je sa povlačenjem američkih  snaga iz te regije. Uz to, zaprijetio je da će uništiti tursku ekonomiju u slučaju da Ankara napadne Kurde u tom dijelu Sirije. Trumpov potez naišao je na kritike obe strane […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO