Kreće revizija izbornih rezultata u Boliviji

Bolivija, Protesti
Protesti širom svijeta 2019. primjer su da su jednakost, pravda i sloboda zajednička želja ljudi (EPA)

Organizacija američkih država (OAS) počinje reviziju rezultata predsjedničkih izbora u Boliviji, koje oporba i prosvjednici odbacuju kao lažiranje u korist socijalističkog predsjednika Eva Moralesa, a odluka revizora bit će “obvezujuća”.

OAS će revizorski proces početi u četvrtak i sve strane morat će poštovati odluku, rekao je novinarima bolivijski ministar vanjskih poslova Diego Pary, prenosi Hina.

Na predsjedničkim izborima 20. listopada Morales se natjecao za četvrti mandat i proglašen je pobjednikom, no oporbeni kandidat Carlos Mesa i njegovi pristaše optužuju predsjednika za lažiranje rezultata.

Morales i sud odbacuju nepravilnosti

I Morales, najdugovječniji neprekidni lider u Latinskoj Americi, i Vrhovni izborni sud odbacuju navode o nepravilnostima.

S 84 posto prebrojanih glasova 20. listopada, rezultati su pokazali da će Morales morati s Mesom u drugi krug.

No, prebrojavanje je zatim bilo nastavljeno nakon gotovo 24 sata prekida i pokazalo je da je Morales za malo pobijedio u prvome krugu, s osvojenih 47,08 posto u odnosu na Mesinih 36,51 posto.

Prema bolivijskom izbornom zakonu, da se izbjegne drugi krug pobjednik mora imati 10 posto više glasova od drugoplasiranog kandidata.

Morales, koji je 2006. godine, postao prvi predsjednik Indijanac, zaslužan je za godine rasta gospodarstva i relativnu stabilnost u jednoj od najsiromašnijih nacija u regiji.

Protesti traju već danima

No, raste val nezadovoljstva čak i u njegovu narodu, zbog optužbi za kronizam i rasipanje novca na raskošne projekte, poput 34 milijuna dolara vrijedne predsjedničke palače od 28 katova u La Pazu.

Pary je rekao da je Bolivija pozvala promatrače iz Španjolske, Meksika i Paragvaja da prate proces revizije, za koji nije rekao koliko će trajati.

Prosvjednici, nezadovoljni izbornim rezultatom, danima su na ulici, a policija je odgovorila suzavcem.

Izvor: Agencije