Putin: Rusko-afrički samit otvorio novu stranicu u odnosima

Osim Rusije, na samitu su učestvovale sve afričke zemlje, a od njih 54 šefovi država predstavljali su 43 (EPA)

Rusko-afrički samit u Sočiju otvorio je novu stranicu u odnosima Rusije i zemalja Afrike, izjavio je u četvrtak ruski predsjednik Vladimir Putin.

Na kraju samita saopćio je da je odlučeno da se takvi sastanci redovno održavaju u budućnosti u formi partnerskog foruma kako bi saradnja Rusije i afričkih zemalja dobila sistemski karakter.

“U okviru tog foruma, sastanci će se održavati svake tri godine na najvišem nivou, naizmjenično u Rusiji i afričkim zemljama”, rekao je Putin, piše agencija TASS, prenosi Tanjug.

Rusija i afričke zemlje usvojile su deklaraciju u kojoj su se saglasile da izgrade zajedničke potencijale za borbu protiv terorizma.

Borba protiv međunarodnog kriminala

Usaglašeno je da koordiniraju napore i dijele iskustva u borbi protiv terorizma, uključujući primjenu zajedničkih programa kako bi izgradile neophodne kapacitete za zainteresirane afričke zemlje i provele obuku pripadnika afričkih mirovnih misija u specijaliziranim obrazovnim institucijama u Rusiji i afričkim državama.

Države potpisnice dogovorile su se i da prošire saradnju u borbi protiv međunarodnog kriminala, krijumčarenja ljudi, droge i oružja, pranja novca, ilegalnih migracija i gusarenja.

Dogovoreno je i jačanje kontakata između policija i obavještajnih službi.

U dokumentu se pozivaju države članice Ujedinjenih naroda da nastave primjenjivati specijalne aktivnosti i mjere kako bi razradile zakonska rješenja u vezi s reguliranjem društvenih medija, zabranom ili restrikcijom upotrebe nevladinih i humanitarnih organizacija u ilegalne svrhe, kao i u vezi s procesuiranjem pojedinaca i organizacija koje podržavaju “terorističke aktivnosti”.

Rusija i afričke zemlje pozivaju članice UN-a da “nastave primjenjivati mjere za sprečavanje terorističkih grupa da regrutiraju nove članove i da pomognu u eliminaciji izvora za finansiranje terorizma”.

Učestvovale sve afričke zemlje

U dokumentu je podržana ideja o neširenju nuklearnog oružja i dogovorena je saradnja u osiguravanja provođenja Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, koji je, kako se navodi, pokazao sposobnost za izbalansiranost obaveza koje se odnose na neširenje nuklearnog oružja, miruljubivo korištenje nuklearne energije i razoružanje.

Rusko-afričkim samitom, koji je održan u srijedu i četvrtak u Sočiju, kopredsjedavali su predsjednici Rusije i Egipta, Vladimir Putin i Abdel Fattah al-Sisi.

Osim Rusije, na samitu su učestvovale sve afričke zemlje, a od njih 54 šefovi država predstavljali su 43.

Na marginama samita održan je i ekonomski forum, na kojem su, osim šefova država, učestvovali predstavnici poslovne zajednice i vladinih službi.

Izvor: Agencije