Cavusoglu: U pet dana historijski sporazumi s dvije najveće sile

Cavusoglu kaže da će pripadnici YPG-a i PKK-a biti uklonjeni iz područja 30 kilometara od granice s Turskom (Anadolija)

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je danas u Ankari da je njegova zemlja u pet dana postigla historijske sporazume s dvije najveće svjetske sile i da je turska protivteroristička operacija “Izvor mira” prekretnica za budućnost Sirije.

Cavusoglu je bio gost uredničkog deska agencije Anadolija u Ankari, gdje je odgovarao na pitanja novinara o aktuelnim dešavanjima u Turskoj i svijetu.

Fokus je bio na jučer postignutom dogovoru Turske i Rusije prema kojem se pripadnici YPG-a, kurdskih Jedinica narodne zaštite, povlače te počinju i zajedničke patrole u Siriji.

‘Prihvaćen legitimitet operacije’

“Turska je u pet dana postigla historijske sporazume s dvije najveće svjetske sile. Te države prihvatile su legitimitet operacije ‘Izvor mira'”, rekao je Cavusoglu.

Dodao je da je Turska naporima koje je uložila “uspjela spriječiti formiranje terorističke države na sjeveru Sirije” i da će pripadnici YPG-a i PKK-a (Radnička partija Kurdistana) biti uklonjeni iz područja 30 kilometara od granice s Turskom.

“Turska nema direktan kontakt sa sirijskim režimom, mogu postojati samo kontakti na nivou obavještajnih struktura”, zaključio je Cavusoglu.

Izvor: Agencije