Mihail Gorbačov: Političari Zapada nisu prošli test nove epohe

Gorbačov: Nakon Hladnog rata SAD je sebe proglasio pobjednikom, nije se zamarao razmišljanjem kako će to prihvatiti Rusija (EPA)
Gorbačov: Nakon Hladnog rata SAD je sebe proglasio pobjednikom, nije se zamarao razmišljanjem kako će to prihvatiti Rusija (EPA)

Okončanje Hladnog rata bila je zajednička pobjeda, međutim Zapad je sebe proglasio pobjednikom bez razmišljanja o tome kako će to Rusija da prihvati, izjavio je bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov.

On je to rekao u intervjuu za njemački list Welt am Zontag, uoči godišnjice pada Berlinskog zida 9. novembra, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Tass.

„Najpre je SAD sebe proglasio pobjednikom, tvrdeći to na sve strane. Nisu se zamarali razmišljanjem kako će to prihvatiti Rusija koja je toliko toga učinila za okončanje Hladnog rata i trku u naoružanju. Nisu razmišljali o tome kako će to uticati na odnose Rusije i Zapada“, rekao je Gorbačov.

Kako je ocijenio, Zapad je počeo da se ponaša kao da mu je sve dozvoljeno – da koristi silu bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a, da krši međunarodne sporazume, uvodi vlasite termine…

“Umjesto da su stvorili novu arhitekturu zajedničke sigurnosti u Evropi, pokrenuta je ekspanzija NATO-a i saveznice su se proglasile garantom mira na našem kontinentu i van njega“, rekao je Gorbačov.

‘Izolacija Rusije šteti svima’

Kako je istakao, političari Zapada nisu prošli test nove epohe.

“To je korijen i uzrok svih današnjih problema“, zaključio je Gorbačov i dodao da sada političari postaju svjesni da izolacija Rusije šteti svima.

Kako je zaključio, zajednički rad je potreban da bi se našla rješenja koja bi svima odgovarala.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO