U Kanadi izbori, borba Trudeaua za politički opstanak

Kanadski mediji navode da Trudeau i njegova Liberalna stranka možda neće dobiti dovoljno mjesta da samostalno upravljaju državom (EPA)
Kanadski mediji navode da Trudeau i njegova Liberalna stranka možda neće dobiti dovoljno mjesta da samostalno upravljaju državom (EPA)

U Kanadi se danas održavaju parlamentarni izbori na kojima će biti odlučeno da li će premijer Justin Trudeau, koji je preuzeo dužnost prije četiri godine, ostati na vlasti.

Trudeau (47), koga je u finišu kampanje podržao i bivši demokratski američki predsjednik Barack Obama, smatra se jednim od posljednjih progresivnih lidera u najvećim svjetskim demokratijama.

Reuters navodi da je njegovu kampanju, međutim, potresao skandal kada je otkriveno da se na dva maskenbala pojavio sa licem obojenim u crno, a bio je i na meti kritika zbog načina na koji se borio da korupcionaškom aferom sa najvećom kanadskom građevinskom kompanijom, prenosi Tanjug.

Sin bivšeg kanadskog premijera

Trudeau, sin bivšeg kanadskog premijera Pierra Trudeaua, morao je da se bori i sa zamorom građana njegovom vladom.

Njegovi liberali i opozicioni konzervativci, koje predvodi Andrew Scheer, prema anketama, vode tijesnu borbu za glasove, prenosi Reuters.

Prije samo godinu dana niko ne bi pomislio da će Trudeau biti u opasnosti da postane prvi kanadski premijer od 1930. godine koji neće osigurati drugi mandat.

Najnovije ankete pokazuju da bi on mogao da osigura tijesnu većinu u Donjem domu parlamenta, koji ima 338 mjesta.

Trudeau bi u tom slučaju morao da traži podršku lijevo orijentisanih stranaka.

Na parlamentarnim izborima u Kanadi takmiči se pet partija.

Glavni Trudeauov rival

Glavni Trudeauov rival, Scheer, pokazao se kao odlučan protivnik, što je posebno pokazao kada je napao premijera tokom debate o engleskom jeziku.

„On čak ne može da se sjeti koliko je puta obojio lice u crno jer je činjenica da on uvijek nosi masku. Gospodine Trudeau, vi ste lažni i vi ste prevara i ne zaslužujete da vodite ovu zemlju”, rekao je Scheer.

Lider konzervativaca tokom kampanje je obećavao da izbalansiran savezni budžet i ukidanje taksi na fosilna goriva.

Scheer (40), iako političar od karijere, vodi svoju prvu kampanju kao lider stranke, nakon što je pobijedio na teškim stranačkim izborima 2017. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO