Trump predlagao saradnicima: Pucajte u noge migrantima

Donald Trump je imao ideju da se granični zid ofarba u crno, kako bi apsorbirao što više toplote, što bi penjačima otežalo prelazak (EPA)

Američki New York Times objavio je dijelove knjige Granični ratovi: Trumpov napad na imigraciju, koja će biti objavljena 8. oktobra, a u kojoj se navodi kako je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump predlagao saradnicima da se protiv ilegalnih migracija iz Meksika u SAD tako što će migrantima pucati u noge, napraviti rovove pune zmija i aligatora, postaviti šiljke na vrh zida ili ga elektrificirati.

U knjizi novinara Michalea D. Sheara i Julije Hirschfeld Davis navodi se kako je Trump to rekao tokom niza sastanaka sa svojim savjetnicima tokom marta ove godine.

“Činite da izgledam kao idiot”, vikao je on, uz mnoge psovke, na saradnike koji se nisu složili s njegovim idejama, prenosi Tanjug, pozivajući se na britanske medije.

Crni zid i metalni cilindri

Među prisutnim saradnicima na tom sastanku bili su tadašnja državna tajnica za sigurnost Kirstjen Nielsen i tadašnji savetnik i Trumpov zet Jared Kushner, koji su napustili sastanak u panici.

Kako se navodi, Trump je imao ideju da se granični zid ofarba u crno, kako bi apsorbirao što više toplote, što bi penjačima na zid otežalo prelazak.

Razmišljao je i o konstrukciji površine koja bi onemogućila penjanje, kao i zaobljene metalne cilindre, međutim, to mu se estetski nije svidjelo.

Izvor: Agencije