Iran: Propala američka strategija maksimalnog pritiska

'Ubistvo Georgea Floyda razotkrilo je pravu prirodu vladara Sjedinjenih Američkih Država', tvrdi Khamenei (EPA)

Američka strategija maksimalnog pritiska protiv Irana jest propala politika i nije uspjela ostvariti ciljeve, izjavio je u srijedu iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, javila je državna novinska agencija IRNA, prenosi Fena.

“Amerikanci su se zavaravali da će oboriti Iran na koljena maksimalnim pritiskom, posebno posredstvom ekonomskih sankcija”, rekao je Khamenei, dodajući da su se oni, ipak, sami suočili s problemima i nevoljama.”

Iranski čelnik izjavio je na nedavnoj sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija da “Amerikanci nisu mogli, čak i uz pomoć svojih evropskih prijatelja, prinuditi iranskog predsjednika da se sastane sa svojim američkim kolegom”. 

‘Savladat ćemo sve teškoće’

“Do ovog trena njihov je pritisak propao i odlučno objavljujem da oni (Amerikanci) neće uspjeti u maksimalnom pritisku”, istaknuo je.

U utorak je prvi iranski potpredsjednik Eshaq Jahangiri izjavio da je njegova zemlja onemogućila američku kampanju “maksimalnog pritiska” na Iran.

“Solidarnošću i jedinstvom među Irancima savladat ćemo sve poteškoće izazvane američkim represivnim sankcijama”, navodi IRNA njegovu izjavu.

Nakon američkog povlačenja iz historijskog iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. i sankcija koje su uslijedile Teheranu nakon toga napetosti su eskalirale između Irana s jedne, te Sjedinjenih Američkih Država i njihovih regionalnih saveznika, s druge strane.

Izvor: Agencije