Poljski PiS ne osvaja apsolutnu većinu

U parlament je prvi put ušla i grupa krajnje desnih političara i aktivista, Konfederacija, osvojivši 6,8 posto glasova (EPA)

Poljska nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) najvjerovatnije je tijesno osvojila drugi mandat na vlasti, nakon prebrojanih 99,5 posto glasova na parlamentarnim izborima održanih u nedjelju, ali nije dobila dovoljno glasova da bi mogla mijenjati ustav.

PiS je također vjerojatno izgubio kontrolu nad manje utjecajnim gornjim domom parlamenta, Senatom, rekla je čelnica opozicije Katarzyna Lubnauer, prenosi Hina.

Konačni službeni rezultati ne očekuju se do ponedjeljka kasno navečer, no vjerovatni preokret za PiS, koji je po prvim djelomičnim rezultatima očekivao apsolutnu većinu, održava složenost poljskog izbornog sistema.

Preliminarni rezultati izbora nakon prebrojavanja 99,5 posto glasova pokazali su da je PiS osvojio 43,8 posto glasova, dok je 2015. osvojio 37,6 posto.

No neki analitičari su istaknuli da bi se to moglo pretočiti u manje od 231 zastupničkog mjesta koliko je potrebno za većinu u donjem domu, Sejmu, što znači da će morati tražiti koalicijske partnere.

PiS se nadao dvotrećinskoj većini u Sejmu kojom bi mogao mijenjati ustav.

Blokade i odgode

“Vraćen Senat. Zahvaljujući dogovoru opozicijskih stranaka, opozicija će imati većinu u Senatu”, napisala je na Twitteru Lubnauer.

Bude li to potvrđeno, opozicija će moći blokirati ili odgoditi usvajanje prijedloga zakona koje predloži PiS i imat će pravo glasa o imenovanjima u najviše poljske institucije.

Liberalna opozicija ostvarila je velike pobjede u nekim velikim gradovima čiji su birači zabrinuti za sudbinu demokratskih standarda u zemlji.

U parlament je prvi put ušla i grupa krajnje desnih političara i aktivista, Konfederacija, osvojivši 6,8 posto glasova.

Unatoč neizvjesnosti u pogledu izbornih rezultata, PiS je poručio da će nastaviti s reformama pravosuđa, koje kritičari smatraju politiziranjem sistema i zbog kojih je EU tužio Poljsku sudu.

Izvor: Agencije