Erdogan: Turska se bori protiv terorizma, a ne protiv Kurda

Recep Tayyip Erdogan: Turska će uspostaviti sigurnost na svojoj granici i siguran povratak Sirijaca (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak kako je cilj operacija koje Turska provodi na sjeveru Iraka i u Siriji nikada nije teritorijalni integritet i suverena prava tih država.

On je, tokom obraćanja na konferenciji o borbi protiv terorizma u Istanbulu, istakao kako trenutna operacija Turske na sjeveru Sirije nije usmjerena protiv Kurda, već protiv “terorističkih grupa”, prenosi Anadolija.

“Turska će uspostaviti sigurnost na svojoj granici i siguran povratak Sirijaca tako što će ukloniti terorističke organizacije istočno od rijeke Eufrat, kao što smo to učinili i zapadno od Eufrata”, kazao je turski predsjednik.

Dodao je kako operacijom “Izvor mira” također žele zaštititi prava svih ljudi na sjeveru Sirije, a ne da dijele tu državu.

Bez mira nema napretka

Rekao je kako je bez uspostavljanja sigurnosti nemoguće postići mir, a kako bez mira nema ni razvoja zemlje i napretka.

“Nevolje i problemi u našoj regiji nisu naša sudbina, u našim rukama je da zaustavimo ova ružna dešavanja. Mir, sigurnost i blagostanje u ovoj regiji vidimo kao ključ mira u cijelom svijetu”, dodao je turski predsjednik.

Oružane snage Turske i Sirijska nacionalna vojska – SNA su u srijedu pokrenule operaciju “Izvor mira”, čiji je cilj, kako tvrde, uspostaviti mir i sigurnost u regiji te uništiti “teroristički koridor koji teroristi namjeravaju uspostaviti južno od granice s Turskom”.

Izvor: Agencije