Sukob policije i demonstranata u Bagdadu

Demonstracije su prvi veliki društveni pokret u Bagdadu (EPA)

Iračke snage reda vatrenim oružjem, vodenim topovima i suzavcem rastjerale su više od 1.000 demonstranata koji su upozoravali na korupciju i tražili otvaranje radnih mjesta i javnih službi u Bagdadu, javlja u utorak AFP, prenosi Hina.

Anadolija javlja da su u intervenciji iračkih sigurnosnih snaga tokom protesta u Bagdadu smrtno stradale tri osobe, a da su deseci njih povrijeđeni.

Al Jazeera prenosi da je u sukobima policije i demonstranata u Bagdadu poginula jedna, a povrijeđeno 200 osoba, od čega je 40 policajaca.

Te demonstracije prvi su veliki društveni pokret u Bagdadu s kojim se suočava vlada Adela Abdela Mahdija, koja će obilježiti prvu godinu na čelu zemlje uništene ratovima u kojoj godinama vladaju stalne nestašice struje i pitke vode.

Iračke snage reda ispaljivale su metke u zrak kako bi rastjerale okupljene i pedesetak osoba povrijeđeno je gumenim mecima ili udisanjem suzavca, javili su policijski i medicinski izvori.

Protesti protiv korupcije

“Lopovi su nas pokrali”, skandirali su demonstranti o vladajućoj klasi u Iraku, koji je, prema podacima organizacije Transparency International, 12. najkorumpiranija zemlja na svijetu.

Skup na trgu Tahrir rastjeran je, ali su se demonstranti ponovo okupili i uputili prema mostu koji vodi u područje gdje su američka ambasada i Parlament.

Osim sloganima kojima su zahtijevali radna mjesta za mlade, čija je stopa nezaposlenosti 25% i dvaput je viša od nacionalnog prosjeka, okupljeni su tražili i otvaranje javnih službi, a neki su izražavali podršku generalu Abdelwahabu al-Saadiju, zaduženom za borbu protiv terorizma.

Prema službenim podacima, od pada režima Sadama Huseina 2003. korupcija je progutala najmanje 410 milijardi eura ili četiri državna budžeta i više od dvostrukog BDP-a Iraka.

Izvor: Al Jazeera i agencije