Ankete: Opoziv Trumpa podržava 45 posto Amerikanaca

Da Donald Trump nastoji oklevetati Josepha Bidena uoči kampanje za izbore 2020. smatra 43 posto ispitanika (EPA)

Broj Amerikanaca koji vjeruju da treba opozvati predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa porastao je osam posto prošle sedmice, nakon što je otkrivena “ukrajinska afera”, pokazuju rezultati ankete Ipsosa objavljene u ponedjeljak.

Rezultati ankete provedene od 26. do 30. septembra pokazuju kako 45 posto odraslih Amerikanaca vjeruje da Trump “treba biti opozvan”, u odnosu na 37 posto u sličnoj anketi provedenoj sedmicu dana ranije, prije nego su iznesene optužbe na račun predsjednika za vršenja pritiska na Ukrajinu u pokušaju klevete njegovog najizglednijeg demokratskog protivnika na izborima Josepha Bidena.

Četrdeset i jedan posto ispitanih smatra kako Trump ne bi trebao biti opozvan, dok 15 posto “ne zna”, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Trumpov opoziv podržava 74 posto demokrata, što je povećanje od osam postotnih bodova, te 13 posto republikanaca, tri procenta više nego u ranijoj anketi.

Nema promjene među nezavisnima, njih 37 posto podržava opoziv.

Anketom je ispitano 2.234 Amerikanaca.

Vojna pomoć

Da Trump nastoji oklevetati Bidena uoči kampanje za predsjedničke izbore 2020. godine smatra 43 posto ispitanika, četiri posto više nego ranije.

Bilo koji izabrani zvaničnik “trebao bi biti izbačen iz ureda” ako sarađuje sa stranom vladom u napadu na političkog protivnika, smatra 66 posto Amerikanaca.

Američka javnost je veoma fokusirana na pitanje opoziva nakon pritužbe zviždača o telefonskom razgovoru između Trumpa i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u julu.

Zastupnički dom američkog Kongresa je prošle sedmice pokrenuo istragu za opoziv Trumpa, nakon što je izvještaj zviždača potakao sumnje da je Trump pokušao utjecati na Zelenskog, nudeći mu gotovo 400 miliona dolara vojne pomoći u zamjenu za političku uslugu odnosno pokretanje istrage o Bidenu, bivšem potpredsjedniku i favoritu za demokratskog predsjedničkog kandidata.

Izvor: Agencije