Ali Larijani: Iran otvoren za razgovor sa S. Arabijom

'Iransko-saudijski dijalog mogao bi riješiti mnoge sigurnosne i političke probleme', rekao je Larijani (Al Jazeera)

Predsjedavajući Parlamenta Irana rekao je da je Teheran otvoren za ideju početka dijaloga s regionalnim rivalom Saudijskom Arabijom.

U ekskluzivnom intervjuu za Al Jazeeru, objavljenom u utorak, Ali Larijani dao je te izjave nekoliko dana nakon što je saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman za CBS rekao da bi više volio mirno rješenje regionalnih nesuglasica s Iranom nego vojni sukob.

“Iran je otvoren za početak dijaloga sa Saudijskom Arabijom i ostalim zemljama regije”, rekao je Larijani.

“Iransko-saudijski dijalog mogao bi riješiti mnoge sigurnosne i političke probleme”, dodao je.

Izvještavajući iz iranskog glavnog grada, Al Jazeerin reporter Assed Baig kaže da bi ti razgovori u Iranu bili smatrani pobjedom.

‘RIjad ne mora zavisiti od SAD-a’

“Smatrat će se da iranska vojna strategija daje plodove, da Iran ima reputaciju snažne vojne sile i da zemlje koje ne moraju nužno biti prijatelji s Iranom više s njim žele razgovore nego vojni konflikt”, rekao je on.

Još je rekao da se Saudijska Arabija ne mora oslanjati na svog glavnog saveznika SAD ili zavisiti od njega.

“Rijad može staviti na stol teme o kojima želi raspravljati s Iranom, bez ikakvih preduvjeta s naše strane”, rekao je Larijani.

“Također, drago nam je što je princ Mohammed bin Salman rekao da želi razgovarati. Možda je dobro znati da Saudijska Arabija, prije svega, razmišlja o interesu regije”, dodao je.

Izvor: Al Jazeera