U Francuskoj u subotu privedeno 345 osoba

Francuska, Žuti prsluci, Protest
Demonstracije su počele sredinom novembra i ponekad su bile jako nasilne (Arhiva)

Francuska planira da uvede zakone kojima bi se pojačale sankcije za neprijavljene proteste, a kao odgovor na nasilne proteste “Žutih prsluka”, izjavio je večeras za državnu televiziju TF1 francuski premijer Edouard Philippe.

“Moramo da zaštitimo prava demonstranata u Francuskoj i sankcionišemo one koji krše zakon”, rekao je Philippe u izjavi koju prenosi Reuters.

Ranije, Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske objavilo da je u neredima koji su u subotu izbili tokom protesta “Žutih prsluka”, privedeno 345 osoba.

U saopćenju koje je prenijela Anadolija navodi se da je demonstracijama održanim prije dva dana prisustvovalo oko 50.000 ljudi.

Isto tako, francuski mediji javljaju da će Jacline Mouraud, jedno od ključnih imena kada su u pitanju “Žuti prsluci”, osnovati političku partiju “Les Emergents”. Mediji ističu kako je cilj stranke ujediniti ljude protiv nasilja.

Na demonstracijama održanim 29. decembra učestvovalo je 12.000 ljudi, a tokom nereda privedeno je više od šezdeset njih.

Do sada poginulo najmanje 10 ljudi

Antivladine proteste u Francuskoj već dva mjeseca organizira pokret “Žutih prsluka”.

Pokret je dobio ime po fluorescentnim prslucima, koji prema zakonu u automobilima moraju imati svi vozači u Francuskoj. 

“Žuti prsluci” počeli su proteste sredinom novembra prošle godine zbog najave francuskih vlasti da će povećati porez na gorivo.

Od 17. novembra u protestima je poginulo najmanje deset ljudi, dok ih je oko hiljadu povrijeđeno. Privedeno je oko 4.570 ljudi, a uhapšeno 216.
 

Izvor: Agencije