Ankara demantira da će turske snage napasti Kurde u Siriji

Ibrahim Kalin naveo kako je cilj Turske Siriju osloboditi od svih oružanih grupa (Arhiva)

Ibrahim Kalin, glasnogovornik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, izjavio je kako je “iracionalna” tvrdnja da će Turska napasti Kurde.

On je precizirao da su mete turske vojske oružana grupa Islamska država Irak i Levant, kao i pripadnici kurdskih Jedinica za zaštitu naroda – YPG i Radničke partije Kurdistana – PKK, prenosi Reuters.

Kalin je u pisanom saopćenju naglasio kako je cilj Turske u borbi protiv terorizma, uspostavljanje sigurnosti, kao i postizanje garancija za regionalni mir i stabilnost.

Naglasio je kako će Turska u borbi protiv terorizma koordinirati zajedno sa saveznicima i zemljama u regiji te da će odlučno primjenjivati politike koje zahtijeva nacionalna sigurnost.

Kalin je podsjetio na riječi turskog predsjednika kako će ta zemlja biti prisutna i na terenu, i za pregovaračkim stolom, te da je uvijek otvorena za vojne i diplomatske puteve koji se tiču nacionalnih interesa.

Najava povlačenja američke vojske

Naveo je kako je cilj Turske Siriju osloboditi od svih oružanih grupa, zaštititi teritorijalni integritet Sirije i oformiti potrebne političke i društvene uslove koji će omogućiti povratak izbjeglicama na način da će biti stvorena sigurna sredina.

Kalin je istakao kako su Partija demokratskog saveza – PYD i YPG sirijski ogranci PKK-a i da kao takvi ne mogu predstavljati sirijske Kurde.

“Tvrditi da jedna teroristička organizacija predstavlja Kurde, prije svega, pokazivanje je nepoštovanja prema našoj kurdskoj braći. Cilj borbe Turske usmjerene protiv PKK-a i njenih sirijskih ogranaka je i spasiti Kurde od tiranije te terorističke organizacije i njenih pritisaka, kao i pružiti garancije za živote i imovinu”, naveo je Kalin.

Ranije u nedjelju je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton izjavio da će novi uslov povlačenja američke vojske iz Sirije biti taj da Turska prihvati da Kurdi u Siriji, koji su saveznici Sjedinjenih Američkih Država, budu zaštićeni.

Izvor: Agencije