Migranti se iskrcali na Siciliji, Italija i dalje ne želi primati izbjeglice

Sea Watch 3, Sea-Watch 2, Brod, Migranti
Migranti su nakon iskrcavanja autobusima odvezeni u skloništa, gdje mogu službeno podnijeti zahtjeve za azil (EPA)

Migranti koji su bili prisiljeni ostati na brodu koji ih je spasio blizu libijske obale prije gotovo dva tjedna stupili su u četvrtak na tlo Sicilije, dok je talijanska vlada i dalje tvrdog stava da neće dopuštati ulazak humanitarnim brodovima u talijanske luke.

Brod Sea-Watch 3, koji vodi njemačka humanitarna organizacija, a plovi pod nizozemskom zastavom, uplovio je u luku u Cataniji kako bi se iz njega iskrcalo 47 migranata, među kojima je 15 maloljetnika, koji su spašeni 19. siječnja, prenosi Hina.

Nakon zagrljaja s članovima posade maloljetnici su izišli prvi.

Migranti su se zatim ukrcali u autobuse koji su ih odvezli u skloništa, gdje će moći službeno podnijeti zahtjeve za azilom.

Salvini za kaznenu istragu nad humanitarcima

To je drugi put u mjesec dana da je Sea-Watch prisiljen provesti nekoliko dana na moru dok su se zemlje Europske unije pogađale u vezi s time tko će primiti te ljude.

Italija je preuzimala sve migrante spašene iz nesigurnih i prenatrpanih čamaca pored libijske obale dok na vlast prošle godine nije došla populistička vlada, koja je zatvorila luke.

Ta najnovija skupina bit će raspoređena među osam država članica, uključujući Italiju, o čemu je u srijedu postignut dogovor.

“Nadamo se da ih Europa može primiti i i dopustiti im da žive životom koji zaslužuju”, napisao je Sea Watch na Twitteru.

Nakon što je talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini pozvao da se nad humanitarcima provede kaznena istraga, Sea Watch je također pozvao na pomoć zbog potencijalnih pravnih troškova.

“Nadamo se najboljemu i pripremamo za najgore”, napisali su na Twitteru.

‘Ako dođe još koji čamac, ponovo ću uraditi isto’

Salvini, koji vodi nacionalističku stranku Sjeverna liga, upozorio je da će talijanske luke ostati zatvorene za humanitarna plovila.

“Dođe li još koji veliki čamac ilegalno do talijanske obale, ponovno ću učiniti istu stvar”, rekao je novinarima u parlamentu u srijedu.

“Bude li tko zainteresiran za otvaranje istrage o mogućim nezakonitostima koje su počinile nevladine skupine, bit ću sretan”, rekao je.

Sea Watch je rekao da se sve vrijeme drži međunarodnih zakona, a tužitelj obližnjeg grada Siracuse, gdje se Sea-Watch 3 usidrio na nekoliko dana kako bi se sklonio od nevremena, kazao je kako humanitarci nisu učinili ništa pogrešno.

Izvor: Agencije