SAD predlaže zakon protiv kineskih telekomunikacijskih kompanija

Liang upozorio da će se Huawei 'još suočavati s teškoćama' u drugoj polovini ove godine (Reuters)

Grupa zakonadavaca iz SAD-a, republikanci i demokrate, predstavili su prijedlog zakona kojim bi se zabranila prodaja američkih čipova i drugih komponenti kineskim telekomunikacijskim kompanijama koje krše američke sankcije ili zakone o kontroli izvoza.

Predloženi zakon predstavljen je kratko nakon što je Wall Street Journal objavio da su američke vlasti u “naprednom” stadiju istrage koja bi mogla rezultirati optužnicom protiv kineskog tehnološkog giganta Huaweia, drugog na svijetu proizvođača pametnih telefon i najvećeg proizvođača telekomunikacijske opreme.

Navodeći anonimne izvore, Wall Street Journal je napisao da bi se optužnica mogla uskoro podići jer je navodno Huawei ukrao Tappy, T-Mobile tehnologiju koja imitira ljudske prste i koristi se za testiranje pametnih telefona.

‘Ništa manje od smrtne kazne’

Huawei je saopćio da su ova kompanija i T-Mobile riješiti svoje sporove u 2017. godini, nakon što je američka porota utvrdila da nije pronašla “ništa štetno, nepravedno ili zlonamjerno da je Huawei uradio što se tiče tvrdnji T-Mobila”.

Prijedlog zakona predstavio je senator Tom Cotton i zastupnik u Zatupničkom domu Kongresa Mike Gallagher, obojica republikanci, sa senatorom Crhisom Van Hollenom i zastupnikom Rubenom Gallegom, demokratima, a u njemu se navode Huawei i ZTE, koji se u SAD-u posmatraju sa sumnjom zbog straha da se njihova oprema koristi za špijuniranje američkih građana.

Također, optuženi su da nisu poštovali američke sankcije Iranu.

“Huawei je u stvarnosti ruka kineske Komunističke partije, koja skuplja obavještajne podatke i čiji je osnivač i direktor bio iniženjer u Narodnoj oslobodilačkoj vojsci. Ako kineske kompanije kao Huawei prekrše naše sankcije ili zakone o kontroli izvoza, ne bi trebali dobiti ništa manje od smrtne kazne”, naveo je Cotton.

Ovaj potez je posljednji u nizu akcija koje poduzima SAD u borbi protiv onoga što pojedini u Washingtonu nazivaju kinesko varanje kroz krađu intelektualnog vlasništva.

Predloženi zakon i istraga su dva izazova s kojima se Huawei sučava u SAD-u.

Tenzije među zemljama

Ren Zhengfei, osnivač Huaweia, ove sedmice je negirao da je kompanija špijunirala za kinesku Vladu te da bi odbila bilo koji zahtjev za otkrivanje podataka o svojim klijentima.

“Definitivno bismo rekli ‘ne’ takvim zahtjevima”, rekao je Ren na rijetkom sastanku sa stranim novinarima.

Kanada je u decembri pritvorila Renovu kćerku Meng Wanzhou, koja je finansijski direktor Huaweia, na zahtjev američkih vlasti, koje istražuju navodnu šemu korištenja globalnog bankarskog sistema kako bi se izbjegle sanckije Iranu.

Slučaj Meng Wanzhou, koja je negirala da je uradila išta loše te se nalazi u kućnom pritvoru, povećao je tenzije između SAD-a i Kine, kao i između Kanade i Kine. 

Izvor: Al Jazeera i agencije