SAD uoči izbora: Cyber prijetnje stižu iz više država

Coats: Strano djelovanje na internetu se sve više koristi širom planete (EPA)

Direktor američke nacionalne obavještajne službe Dan Coats izjavio je kako je zabrinut zbog cyber prijetnji iz više država uoči predstojećih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, ali nije precizirao o kojim državama je riječ, prenose agencije.

U govoru koji je održao u utorak na Obavještajnom i sigurnosnom samitu u Marylandu, Coats je rekao kako su ugroženi ovogodišnji novembarski izbori za Kongres, kao i predsjednički izbori koji trebaju biti održani 2020. godine, prenosi agencija Reuters.

„Naša međusobna povezanost olakšava našim neprijateljima da koriste operacije informiranja kojima unose razdor, s ciljem da posiju neslogu i potkopaju našu demokratiju i vrijednosti, kao što smo vidjeli u slučaju pokušaja stranog uticanja Rusije i drugih“, istakao je on.

Ogromne posljedice

Agencije prenose kako je on dodao kako cyber prijetnje „nisu samo ograničene na američke izbore, što je činjenica koja se često zanemaruje“.

„Naoružavanje cyber sredstvima i relativni manjak globalnih ograda u cyber domenu značajno povećava opasnost od diskretnih djela koja mogu imati ogromne strateške posljedice. Strano djelovanje na internetu se sve više koristi širom planete.“

Coats je jedan od brojnih američkih obavještajnih i odbrambenih zvaničnika koji u posljednje vrijeme upozoravaju na opasnost od cyber-napada pred novembarske izbore u SAD-u uprkos pokazateljima da poremećaji i utjecaji neće biti onakvi kao što je bilo 2016. godine jer se značajno pooštravaju sigurnosni protokoli kod glasačkih lista i sistema glasanja, navode agencije.

Izvor: Agencije