Rusija protjerala grčke diplomate u znak odmazde

Grčki ambasador Friganas sa ruskim predsjednikom Putinom prilikom predaje akreditiva prije dvije godine (EPA)
Grčki ambasador Friganas sa ruskim predsjednikom Putinom prilikom predaje akreditiva prije dvije godine (EPA)

Rusija je u ponedjeljak navečer saopćila kako je poduzela uzvratne mjere nakon što je dvoje ruskih diplomata protjerano iz Grčke, prenose agencije.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije navelo je u saopćenju kako je pozvalo na razgovor grčkog ambasadora Andreasa Friganasa kako bi ga obavijestilo o odgovoru zvanične Moskve na neadekvatne postupke Atine.

Ministarstvo nije navelo kojim je grčkim diplomatama naloženo da odu iz države.

Odbacivanje optužbi Atine

Grčka je protjerala diplomate iz ruske ambasade u Atini prošlog mjeseca poslije optužbi da su pomagali finansiranje protesta zbog dogovora Grčke i Makedonije o imenu koji bi omogućio Makedoniji ulazak u  Sjevernoatlantsku alijansu (NATO).

Ruski zvaničnici su odbacili optužbe i ocijenili kako je grčka Vlada iznijela te navode pod pritiskom drugih država iz NATO-a.

Rusija se snažno protivi širenju NATO-a na države koje su nekad bile pod utjecajem Moskve.

Izvor: Agencije


Povezane

Moskva je zaprijetila kontramjerama, ako Grčka protjera dvoje ruskih diplomata osumnjičenih za miješanje u unutrašnje poslove ove zemlje. Rusi su, navodno, radili na podrivanju nedavno postignutog grčko-makedonskog sporazuma. Ovaj događaj privukao je pažnju i na samitu NATO-a u Briselu, jer je riječ o članici Saveza koja, tradicionalno, ima najbolje odnose s Rusijom.   

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO