Bill Gates daje 460 miliona dolara školama u SAD-u

Gates je omogućio i da školske biblioteke u siromašnim zajednicama širom SAD-a dobiju kompjutere i pristup internetu (EPA)
Gates je omogućio i da školske biblioteke u siromašnim zajednicama širom SAD-a dobiju kompjutere i pristup internetu (EPA)

Fondacija osnivača Microsofta Billa Gatesa izdvojiće 460 miliona dolara za programe koji će u narednih pet godina siromašnim i marginalizovanim učenicima širom SAD-a pomoći da upišu koledže.

Fondacija “Bill i Melinda Gates” objavila je da će u prvoj fazi gotovo stotinu miliona dolara biti uloženo u 19 programa za srednje škole u siromašnim zajednicama u 13 saveznih država.

Grantovi će pokriti svaki segment procesa upisa na koledž, od usavršavanja akademskih znanja poput matematike ili engleskog, do izvjesnih vještina, kao što je sam postupak prijave za koledž.

Jedna od škola koja će dobiti grant je i visoka tehnološka škola u San Dijegu, koja će novac iskoristiti kako bi pomogla učenicima da lakše prođu kroz proces prijave za koledž, koji može biti prilično iscrpljujući.

Učenici će se tako pripremiti za situacije koje ih čekaju – od traženja finansijske pomoći za studiranje, podizanja kredita pa do samog upisa na koledž.

Stipendije siromašnim studentima

Novi grantovi omogućiće stručnjacima na lokalu da preuzmu inicijativu, što je odstupanje od nacionalnih i sistemskih obrazovnih inicijativa koje je Gates ranije podržavao.

A osnivač Microsofta je ranije dosta investirao u obrazovanje u SAD-u.

Od 1998. do 2018. godine u okviru programa GMS, Gatesova fondacija je izdvojila 1,6 milijardi dolara za studentske stipendije, od kojih je polovina otišla siromašnijim studentima čiji roditelji nisu išli na koledž.

Gates je, između ostalog, omogućio i da školske biblioteke u siromašnim zajednicama širom SAD-a dobiju kompjutere i pristup internetu.

Taj program je osigurao da oko 10.000 biblioteka širom zemlje dobije pristup novim tehnologijama.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO