Švedska: Socijaldemokrate obećavaju dodatne slobodne dane

Izborni manifest Socijaldemokrata predstavili ministrica finansija Andersson i premijer Lofven (EPA)

Švedska vladajuća Socijaldemokratska stranka objavila je danas svoj predizborni manifest u kojem obećava dodatnu sedmicu slobodnih dana za roditelje, a agencije navode kako ova partija pokušava izbjeći najlošiji izlazak glasača na izbore u historiji.

Ankete pokazuju kako su Socijaldemokrati i dalje najveća stranka Švedske, ali je njihova izborna baza smanjena od 2014. godine kada su preuzeli vlast manjinskom koalicijom sa Zelenima.

Šveđani već uživaju u pet slobodnih sedmica na godinu za stalno zaposlene osobe, kao i drugo porodiljsko odsustvo, na čemu im mnogi širom Evrope zavide.

„Teško je mnogim radnicima da se odmore kada su škole na raspustu ili kada se djeca pripremaju za ispite“, navodi se u saopćenju Socijaldemokrata.

„Zato želimo pružiti više pomoći roditeljima koji rade.“

Složena politička slika

Plan, koji bi švedsku državu koštao godišnje 5,4 milijardi kruna (590 miliona dolara), predviđa pet dodatnih slobodnih dana godišnje za roditelje ako imaju djecu između četiri i 16 godina.

Premijer Stefan Lofven je obećao dodatnih 35 milijardi švedskih kruna za službe dobrobiti u naredne četiri godine, kao i povećanje potrošnje na policiju i vojsku.

Socijaldemokrate na anketama imaju 25-postotnu podršku, ispred Umjerenih i Švedskih demokrata. Prije četiri godine, Socijaldemokrate su dobili 31 posto glasova. Kako je trenutno stanje ni blok lijevog centra niti alijansa četiri stranke desnog centra neće imati većinu.

No, složeni politički manevri su omogućili da lider Umjerenih Ulf Kristersson bude favorit na kladionicama za mjesto narednog premijera.

Da bi tako bilo, treba mu barem pasivna podrška Švedskih demokrata, stranke čiji su korijeni u neonacističkoj ideologiji i koja ima 20 posto podrške. Kristersson je odbacio formalni dogovor koji bi podijelio i njegovu stranku, ali i Alijansu.

Izvor: Agencije