Macronovu vladu napušta jedan od najpopularnijih ministara

Radi se o teškom udarcu za predsjednika Macrona koji je uspio uvjeriti popularnog Hulota da uđe u vladu u maju 2017. (EPA)

Ne mogavši postići dovoljan napredak u području okoliša, popularni francuski ministar ekološke tranzicije Nicolas Hulot podnio je ostavku u utorak, što predstavlja težak udarac za predsjednika Emmanuela Macrona.

“Donosim odluku da napustim vladu”, izjavio je Nicolas Hulot u direktnom intervjuu na stanici France Inter nakon što je povjerio da se osjeća “sasvim sam u nošenju” s izazovima okoliša unutar izvršnog tijela.

“Donijet ću najtežu odluku u životu, ne želim si više lagati, ne želim ostavljati dojam da moje prisustvo u vladi znači da smo na visini tih izazova”, dodao je Hulot, prenosi Hina.

Mali koraci

“Činimo male korake, a Francuska čini puno više nego druge zemlje, no, jesu li mali koraci dovoljni? Odgovor je ne”, rekao je on.

Radi se o teškom udarcu za predsjednika Emmanuela Macrona koji je uspio uvjeriti popularnog Hulota da uđe u vladu u maju 2017.

Do ostavke dolazi prije novog početka radne godine koja bi mogla biti teška za šefa države, u padu u ispitivanjima mnijenja te poljuljan ovog ljeta aferom Benalla, po imenu bivšeg saradnika optužena za nasilje na protestu.

Nicolas Hulot (62) istaknuo je kako nije prethodno upozorio ni Emmanuela Macrona ni premijera Edouarda Philippea o svojoj namjeri.

“Znam da to nije u skladu s protokolom”, priznao je on, povjerivši bojazan da bi ga oni nastojali “još jednom odvratiti” od ostavke.

Izvor: Agencije