Di Maio:Obustava finansiranja EU ako ne primi migrante

Maloljetnici bez pratnje dobili su dozvolu da se iskrcaju u luci Katanija na Siciliji. (EPA)

Vicepremijer Italije Luigi di Maio rekao je da će njegova stranka glasati za obustavu finansiranja Evropske unije naredne godine, ako se evropski partneri ne slože oko prihvata migranata koji su trenutno zadržani na brodu obalske straže u luci na Siciliji.

“Ako sutra ne bude nikakvog rezultata sa sastanka Evropske komisije o redistribuciji migranata sa broda “Diciotti”i, Pokret pet zvezdica i ja nećemo biti voljni da damo 20 milijardi evra svake godine EU”, rekao je Di Maio u video snimku objavljenom na Facebooku.

Predstavnici italijanske kancelarije za zaštitu ličnih prava ukrcali su se na brod Obalske straže u luci u Siciliji na kojem se već danima nalazi 150 migranata koji čekaju da se iskrcaju, a nakon što se ministar unutrašnjih poslova Italije “zakleo da se nijedna noga neće spustiti na njihovo tlo”.

Većina migranata Eritrejci

Posada broda Oblaske straže “Diciotti” spasla je oko 190 migranata sa pretrpanog broda 16. avgusta, a njih šesnaestero hitno je evakuisano zbog zdravstvenih problema.

U međuvremenu, a nakon što je usvojena žalba suda za maloletna lica, 27 tinejdžera bez pratnje dobilo je dozvolu da se iskrca u luci Katanija na Siciliji.

Ministar unutršnjih poslova Matteo Salvini ponovo je potvrdio da neće promeniti stav o tome da nikom od odraslih ilegalnih migranata nije dozvoljen ulazak u zemlju.

RAI izvestila je da je na brod Obalske straže dostavljena hrana, što znači da će Italija čekati i dalje da Evropska unija preuzme azilante, od kojih su većina Eritirejci.

Izvor: Agencije