NATO saveznici ne prihvataju Trumpove kritike

Donald Trump
Donald Trump je i ranije pozvao članice NATO-a da poštuju obaveze preuzete sporazumom iz 2014. godine (EPA)

Europski saveznici NATO-a ne prihvaćaju kritike predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da ne troše dovoljno na obranu, prenosi Tanjug agenciju AP.

Uoči summita NATO-a 11. i 12. srpnja, Trump je članicama NATO-a uputio pisma u kojima je iznio zahtjev da se ponovno posvete obrambenoj potrošnji.

Nakon ruskog pripajanja Krima 2014. godine, članice NATO-a su postigle dogovor da okončaju smanjenje obrambenog proračuna i rade na tome da idućih godina dovedu obrambenu potrošnju na dva posto BDP-a.

Norveški ministar obrane Frank Bakke-Jensen rekao je za AP da Norveška stoji pri odluci NATO-a o povećanju obrambene potrošnje.

Norveškoj, koja graniči na Arktiku s Rusijom, nedostaje “vjerodostojan plan” kako da postigne NATO-ov cilj u trošenju na obranu, rekao je ranije Trump u pismu premijerki te zemlje Erni Solberg.

Naftom bogata Norveška obavezala se kupiti više od 50 mlaznih lovaca F-35 od kompanije Lockheed-Martin, kao dio napora da ojača svoje zračne snage te doprinose svojim vojnim snagama NATO-ovoj misiji na Baltiku, ali Norveška treba učiniti više, navodi list Trumpove riječi.

‘Norveška nema vjerodostojan plan’

“Norveška… ostaje jedina NATO saveznica koja ima granicu s Rusijom koja nema vjerodostojan plan da troši dva posto bruto domaćeg proizvoda na obranu”, rekao je Trump u pismu 19. lipnja u pismu.

On je rekao kako očekuje na samitu NATO-a u srpnju davanje “snažne obaveze” Norveške, nazvavši je “očima i ušima” Sjevernoatlantskog saveza na sjevernom boku.

Ove godine Norveška namjerava potrošiti 1,56 posto BDP-a na obranu, što je smanjenje u odnosu na 1,62 posto u 2017. godini.

Norveška premijerka Erna Solberg rekla je na konferenciji za novinare da njena zemlja ide prema cilju od dva posto BDP-a, ponavljajući stav Vlade, ali bez davanja rokova.

Norveška, poput Njemačke, smatra kako je važno kretati se prema dva posto, ali nikad nije obećala dostići ga do 2024. godine.

Druge zemlje, poput Španije i Mađarske, rekle su ranije kako će promašiti rok.

Trump je kazao prošlog mjeseca kako će se “pozabaviti” članicama  NATO-a koji savezu ne doprinesu u potpunosti.

Ranije je Trump izjavio da NATO više pomaže Europljanima nego Amerikancima.

“NATO je fantastičan, ali on više pomaže Europi nego nama”, rekao je tada na zajedničkoj konferenciji za novinare s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Trump je izjavio da američki saveznici u NATO-u moraju povećati svoja ulaganja u obranu.

Trump: Zemlje Europe trebaju više platiti

“Druge zemlje treba više da plate. Ne govorim samo o Njemačkoj. Druge zemlje trebaju više platiti. Mi štitimo Europu, a opet plaćamo više nego svi ostali”, naveo je predsjednik SAD-a.

On je pozvao članice NATO-a da poštuju svoje obaveze preuzete sporazumom iz rujna 2014. i izdvoje dva posto BDP-a na obranu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel priopćila je nedavno u Bundestagu da je koalicijska Vlada postigla dogovor o povećanju obrambenih troškova do razine 1,5 posto bruto domaćeg proizvoda do 2025. godine.

Njemačka ministrica obrane Ursula van der Leyen potvrdila je taj cilj.

“Sljedeće godine bit ćemo već na 1,3 posto BDP-a”, istaknula je ona na konferenciji za novinare uoči sastanka s kolegama u NATO-u.

Izvor: Agencije