Rouhani: Nije vrijedno odgovarati na Trumpove ‘jeftine opaske’

Rouhani se nije direktno osvrnuo na Trumpove zadnje komentare o tome da je spreman razmotriti potpisivanje novog nuklearnog sporazuma s Iranom (Arhiva)

Uopće nije vrijedno odgovarati na Trumpove “jeftine opaske”, rekao je iranski predsjednik Hassan Rouhani nakon nedavnih prijetnji koje su razmijenili Washington i Teheran.

Iran će radije odgovoriti američkom predsjedniku Donaldu Trumpu legalnim i političkim akcijama nego riječima, izjavio je Rouhani.

“Iranska nacionalna postojanost, jedinstvo, integritet i odmak od američkih prijetnji kao i odupiranje neprijateljskim urotama su najmoćniji odgovori jeftinim američkim opaskama”, izjavio je on.

Iran je već napisao žalbu protiv Sjedinjenih Američkih Država Međunarodnom sudu pravde navodeći njihovo povlačenje iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu i sankcije kojima prijete Teheranu, rekao je Ruhani, prenosi Hina.

Mogući pregovori

Rouhani se nije direktno osvrnuo na Trumpove zadnje komentare od utorka o tome da je spreman razmotriti potpisivanje novog nuklearnog sporazuma s Iranom.

Iranski predsjednik nije spomenuo ni svoje nedavne prijetnje o blokadi izvoza nafte u Perzijskom zaljevu, koje su bile odgovor na američke sankcije.

Iranski promatrači smatraju da ova suzdržana Rouhanijeva reakcija otvara put prema mogućim pregovorima sa SAD-om s obzirom da je iranska privreda u problemima.

Rouhani je tokom proteklog vikenda upozorio da bi sukob s Iranom bio “majka svih ratova”.

Trump mu je odmah putem Twittera uzvratio da “više nikada ne prijeti Sjedinjenim Američkim Državama ili će snositi posljedice kakve su rijetki kroz historiju ranije snosili”.

Izvor: Agencije