‘UAE vodi kampanju za pripisivanje terorizma Kataru’

Izvještaj Spinwatcha otkriva niz tajnih i povjerljivih sastanaka između bivšeg britanskog premijera Davida Camerona i prijestolonasljednika Abu Dabija Mohammeda bin Zayeda (Al Jazeera)

Britanska nevladina organizacija koja istražuje odnose s javnošću i vladinu propagandu Spinwatch objavila je izvještaj u kojem se Ujedinjeni Arapski Emirati terete za pokretanje intenzivne kampanje u Velikoj Britaniji protiv arapskih revolucija s ciljem suzbijanja širenja demokratije i podsticanja protiv države Katar. 

Izvještaj Spinwatcha, pod nazivom ”UAE sabotira demokratiju u Britaniji”, otkriva niz tajnih i povjerljivih sastanaka između bivšeg britanskog premijera  Davida Camerona i prijestolonasljednika Abu Dabija Mohammeda bin Zayeda između 2012. i 2015. godine, tokom kojih je princ tražio od Britanije da grupu Muslimanska braća klasificira kao terorističku organizaciju.

U izvještaju se dodaje da su Emirati pokušavali izvršiti pritisak na Britaniju kako bi pripisala optužbe za terorizam istaknutim Kataranima, među kojima su i članovi vladajuće porodice.

Ukaljati ugled Katara

Emirati su tražili, preko jednog od svojih posrednika, od direktora Centra za proučavanje terorizma na Univerzitetu King's College u Londonu da pripremi istraživanje koje bi povezalo Katar s terorizmom i da ga preda novinarima u Londonu u koje Abu Dabi ima povjerenje, u zamjenu za ugovor s Centrom vrijedan dvadeset hiljada funti mjesečno.   

To je uslijedilo nakon što je Khalid al-Haill, katarski opozicionar nastanjen u Londonu, platio izraelskim poslanicima i organizacijama prisustvo na konferencijama u velikim londonskim hotelima. Cilj cjelokupne priče bio je ukaljati ugled Katara i izvršiti pritisak kako bi se ovoj državi oduzelo pravo domaćinstva Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. 

Izvor: Al Jazeera