Trump: Odličan sastanak s Merkel, imamo vrlo dobre odnose

Njemačka kancelarka kaže da njena zemlja čini mnogo toga za NATO (EPA)

Nekoliko sati nakon što je oštro napao Njemačku, američki predsjednik Donald Trump sastao se na marginama sastanka na vrhu zemalja članica NATO-a s kancelarkom Angelom Merkel i izjavio da ima veoma dobre odnose s njom.

“Imali smo odličan sastanak, razgovarali o troškovima za obranu, trgovinskim pitanjima. Imamo izvrsne odnose s kancelarkom i s Njemačkom”, rekao je Trump, dodajući da se razgovaralo i o izgradnji novog plinovoda Sjeverni tok između Njemačke i Rusije.

Merkel je rekla da su razgovorali o migracijama te da je Njemačka “dobar partner” Sjedinjenim Državama, prenosi Hina.

Njemačka kancelarka Angela Merkel se ranije, odgovarajući na tvrdnju predsjednika-a SAD Donalda Trumpa da je Berlin pod “potpunom kontrolom Rusije”, prisjetila mladosti u Istočnoj Njemačkoj, kojom su dominirali Sovjeti, i kazala da je sadašnja Njemačka nezavisna u izboru sopstvene politike, prenio je Reuters.

Agencija navodi da je Merkel, tri sata nakon što je, kako Reuters ocjenjuje, Trump pokrenuo tiradu oko njemačkog uvoza ruskog gasa i sporosti u povećanju davanja na odbranu, to kazala novinarima po dolasku na samit NATO u Briselu.

“Lično sam iskusila na koji način je Sovjetski savez kontrolirao dio Njemačke. Veoma sam sretna što danas živimo ujedinjeni u slobodi, u Saveznoj Republici Njemačkoj. Zbog toga možemo reći da vodimo nezavisnu politiku i donosimo nezavisne političke odluke. To je veoma dobro, posebno za ljude u istočnoj Njemačkoj”, rekla je Merkel.

Njemačka i NATO

Ona je, također, branila doprinos koji Njemačka daje Alijansi, koja je, po tvrdnji Trumpa, previše opteretila poreske obveznike u SAD-u.

Njemačka kancelarka kaže da njena zemlja čini mnogo toga za NATO.

“Njemačka je druga [od članica NATO-a] po osiguravanju trupa [za misije], najveći dio našeg vojnog kapaciteta ponuđen je NATO-u i sve do danas smo snažno angažirani u Afganistanu. Time, također, branimo interese SAD-a”, poručila je Merkel.

Njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen je, reagirajući na optužbu Trumpa da je Njemačka pod “potpunom kontrolom” Moskve, kazala da ta zemlja nije zarobljenik ruske politike.

“Nesumnjivo je da imamo mnogo nerazjašnjenih pitanja sa Rusijim”, izjavila je Von der Leyen na događaju koji prati samit NATO-a.

Ona je to kazala samo nekoliko minuta nakon što se Trump obratio novinarima tokom zajedničke  konferencije za novinare s generalnim sekretarom NATO-a Jesnom Stoltenbergom.

“S druge strane, ne dovodi se u pitanje ni to da je potrebno održavati linije komunikacije između zemalja ili saveza i njihovih protivnika”, rekla je njemačka ministrica, odgovarajući na pitanje o Trumpovoj optužbi.

Gasovod Sjeverni tok

Trump je ranije Stoltenbergu kazao da je Njemačka “zarobljenik” Rusije, jer uvozi energiju iz te zemlje.

Tokom radnog doručka u srijedu ujutro s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, Trump je oštro napao Njemačku, posebno se okomivši na plinovod Sjeverni tok 2 zbog čega je, kako je rekao, postala zarobljenik Rusije.

“Moram reći da je jako tužno kada Njemačka sklapa veliki naftne i plinske dogovore s Rusijom, a od nas se očekuje da je štitimo od Rusije, dok oni svake godine plaćaju milijarde Rusiji”, rekao je Trump.

“Njemačka je pod potpunom kontrolom Rusije. Rusija se bogati na Njemačkoj, ona je zarobljenica Rusije”, dodao je Trump.

Američki predsjednik je kritizirao dogovor Berlina i Moskve oko gasovoda Sjeverni tok.

Lideri NATO-a su se u srijedu sastali na samitu tog tijela u Briselu.

Američki predsjednik je otvoreno kritizirao veliki broj NATO praksi, ukazajući na to da Washington troši više novca na odbranu nego druge zemlje članice.

Trump je izjavio da su njegovi napori natjerali druge zemlje članice Alijanse da više finansijski doprinesu NATO-u, ocijenivši da to i dalje nije dovoljno da bi se smanjio teret sa leđa američkih poreskih obveznika, prenosi Reuters.

‘SAD troši previše novca’

“U proteklih godinu dana oko 40 milijardi  dolara više su druge zemlje dale kako bi pomogle NATO-u, ali to nije ni izbliza dovoljno. SAD troši previše novca, a druge zemlje ne plaćaju dovoljno, posebno neke”, poručio je Trump.

On je naveo da “to traje godinama”.

“To je disproporcionalno i nepravedno prema poreskim obveznicima u SAD-u i mi ćemo to učiniti pravednim. Želim pohvaliti generalnog sekretara [NATO-a], koji je radio veoma naporno na ovom problemu”, rekao je američki predsjednik tokom zajedničke konferencije za novinare sa Stoltebergom.

Izvor: Al Jazeera i agencije