Trump ne može reći da li mu je Putin prijatelj ili neprijatelj

Donald Trump negira svako savezništvo s Rusijom (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako ne može reći da li mu je Vladimir Putin prijatelj ili neprijatelj te da bi sastanak s ruskim predsjednikom mogao biti najlakši dio njegove evropske turneje, koja uključuje prisustvo samitu NATO-a i posjetu Velikoj Britaniji.

Obraćajući se novinarima u Bijeloj kući prije odlaska na sedam dana dugi put, Trump je ponovio kritike NATO saveznicima što ne ulažu dovoljno u vojsku i ukazao je na političke napetosti u Velikoj Britaniji oko Vladinih planova Brexita.

“Tako da imam NATO, Veliku Britaniju, koja je donekle u previranju, i imam Putina. Iskreno govoreći, Putin bi mogao biti najlakša stavka od svih. Ko bi to pomnslio?”, kazao je Trump.

U ponedjeljak susret u Helsinkiju

“Vidjet ćemo kako će se to odvijati”, izjavio je on o samitu s Putinom, koji će biti održan u Helsinkiju u ponedjeljak.

Upitan da li mu je Putin prijatelj ili neprijatelj, Trump je odgovorio: “Zaista ne mogu odmah na to odgovoriti. Što se mene tiče, mi smo konkurenti.”

Trump, čija je predizborna kampanja iz 2016. godine pod istragom navoda o saradnji s Rusijom, izjavljivao je u više navrata da želi dobre odnose s bivšim neprijateljem iz vremena Hladnog rata, uprkos napetostima s Rusijom oko Ukrajine, Sirije i navodnog izbornog uplitanja širom svijeta.

Trump negira svako savezništvo s Rusijom, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije