Theresa May izrazila zabrinutost zbog poginulih u Gazi

Theresa May će razgovarat s Benjaminom Netanyahuom kako spriječiti Iran od posjedovanja nuklearnog naoružanja (EPA)

Velika Britanija je zabrinuta zbog pogibije demonstranata u Gazi, kazala je u srijedu britanska premijerka Theresa May izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, istaknuvši kako se situacija na Bliskom istoku pogoršala.

Najmanje 119 Palestinaca ubijeno je u protestima pokrenutim 30. marta u Pojasu Gaze, palestinskoj enklavi koju pod okupacijom drže Izraelske snage.

“Zabrinuti smo gubitkom palestinskih života”, kazala je Theresa May izraelskom premijeru uoči razgovora u Londonu, dodavši da “Velika Britanija priznaje pravo Izraela na samoodbranu”.

Kako spriječiti Iran

Britanska premijerka razgovarat će s Netanyahuom o tome kako najbolje spriječiti Iran od posjedovanja nuklearnog naoružanja, kazao je u srijedu njezin glasnogovornik, ponovivši britansku podršku nuklearnom sporazumu s Iranom.

“Možete očekivati da će premijerka otvoriti pitanje Irana i kako na najbolji način spriječiti tu zemlju od razvoja nuklearnog naoružanja. Velika Britanija, Francuska i Njemačka nastavljaju vjerovati da je iranski nuklearni sporazum najbolji način prevencije”, kazao je novinarima glasnogovornik Therese May.

Izvor: Agencije