Trump: Saudijci pristali na povećanje proizvodnje nafte

Trump telefonski razgovarao sa kraljem Salmanom (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da se saudijski kralj Salman složio s njegovim zahtjevom da poveća proizvodnju nafte “možda i do” dva miliona barela, kako javljaju državni mediji iz Rijada, koji su potvrdili da se telefonski razgovor desio, ali ne spominjući detalje razgovora.

Trumpova tvrdnja došla je nakon što je OPEC već pristao na sastanku održanom ranije ovog mjeseca da podigne proizvodnju za milion barela nafte dnevno.

U subotu je državna saudijska novinska agencija (SPA) javila kako je kralj Salman razgovarao sa Trumpom o potrebi da se sačuva stabilnost naftnog tržišta i globalnog ekonomskog rasta, ali nisu otkriveni nikakvi drugi detalji.

Saudijska Arabija saopštila je da je kralj Salman razgovarao s američkim predsjednikom Donaldom Trampom, ali da tokom razgovora nije bilo riječi o proizvodnji dodatnih dva miliona barela nafte koje je Trump ranije danas pomenuo na Twitteru.

Dogovor OPEC-a i Rusije

U saopštenju se dodaje da postoji razumijevanje da će zemlje koje proizvode naftu morati da daju “nadoknadu za bilo kakve eventualne nestašice zaliha”, bez daljeg objašnjenja.

Trump je ranije danas napisao na Twitteru da je dobio uvjeravanja od saudijskog kralja Salmana da će njegova zemlja povećati proizvodnju nafte, “možda čak i na dva miliona barela”, zbog neizvjesnosti u Venecueli i Iranu.

“Upravo sam razgovarao sa saudijskim kraljem Salmanom i objasnio sam mu da zbog nemira i disfunkcionalnosti u Iranu i Venecueli tražim da Saudijska Arabija poveća proizvodnju nafte, možda i do dva miliona barela kako bi se ispunila praznina“, napisao je Trump na Twitteru.

Ranije su se zemlje OPEC-a i Rusija dogovorile da proizvodnju ograniče na milion barela radi stabilizacije tržišta i cijena nafte.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije