ICAO odbacuje prigovore zemalja koje su nametnule blokadu Kataru

Katarska Uprava civilne avijacije (QCAA) potvrdila je da je Izvršni odbor ICAO-a pregledao dosije koji je predala država Katar (Al Jazeera)

Međunarodna organizacija civilnog zrakoplovstva (ICAO) odbacila je prigovore zemalja koje su nametnule blokadu Katara u vezi sa katarskom žalbom.

Skupština ICAO-a je u Montrealu održala sjednicu na ministarskom nivou. Delegaciju Katara predvodio je ministar saobraćaja i komunikacija ove zemlje, Jassim Saif Ahmed Al Sulaiti.

Al Sulaiti je izjavio da je Skupština ICAO-a odbacila sve podnesene prigovore zemalja koje su nametnule embargo Kataru na katarsku žalbu u vezi sa Čikaškom konvencijom o međunarodnom civilnom zrakoplovstvu iz 1944. godine i Sporazumom o prometu u međunarodnom zračnom saobraćaju.

U petak konačna odluka

Također, napomenuo je kako će Skupština ICAO-a u petak donijeti konačnu odluku.

Al Sulaiti je očekivao od zemalja koje su nametnule blokadu Kataru da će pokušati prebaciti slučaj na Međunarodni sud pravde u Hagu, osporavajući nadležnost Skupštine ICAO-a u vezi ovog predmeta.

ICAO je u julu prošle godine održao vanrednu skupštinu u Montrealu. Tom prilikom je zatražio od svih država članica da se pridržavaju Čikaške konvencije koja govori o slobodi zračnog saobraćaja i pozvao ih da sarađuju na polju sigurnosti civilne avijacije.

Katarska Uprava civilne avijacije (QCAA) potvrdila je da je Izvršni odbor ICAO-a pregledao dosije koji je predala država Katar. Izvršni odbor je naglasio potrebu da se sve zemlje pridržavaju slova Čikaške konvencije iz 1944. godine, kao i njenih aneksa te ih je pozvao da otvore međunarodne zračne koridore.

U aprilu je QCAA-a odbacila optužbe UAE-a upućene na račun Katara o ugrožavanju zračne sigurnosti, naglašavajući da je Doha posvećena najvišim standardima sigurnosti civilnog zrakoplovstva.

Katarska agencija smatra da salve izmišljenih optužbi koje dolaze od emiratske Uprave civilnog zrakoplovstva, a koje su popraćene velikom medijskom pažnjom, predstavljaju neuspješne pokušaje odvraćanja pažnje od višestrukog narušavanja zračnog prostora Katara od emiratskih borbenih aviona od početka zaljevske krize u junu 2017. godine.

Doha od početka blokade uporno tvrdi da poštuje sve sporazume vezane za civilno zrakoplovstvo. Ona se ne služi istom logikom zemalja koje su joj nametnule blokadu. Isto tako, Katar nije zatvorio svoj zračni prostor civilnim zrakoplovima tih zemalja.

Izvor: Al Jazeera