Srbija 25. juna otvara nova poglavlja u pregovorima s EU-om

U eurointegracijskom procesu moraju se slijediti pravila i poštivati neophodne reforme (Arhiva)
U eurointegracijskom procesu moraju se slijediti pravila i poštivati neophodne reforme (Arhiva)

Srbija će 25. juna u Luksemburgu otvoriti nova poglavlja u pristupnim pregovorima s Evropskom unijom, potvrđeno je Tanjugu u Vijeću EU-a u Briselu.

U evropskim diplomatskim izvorima navode da se očekuje otvaranje “najvjerovatnije dva” poglavlja.

Ne odbacuje se, međutim, mogućnost da se do 25. juna zemlje članice EU-a saglase i oko otvaranja još jednog poglavlja, navode izvori Tanjuga u Briselu.

Srbija je od 35 poglavlja otvorila 12, od kojih su dva privremeno zatvorena.

“Broj otvorenih poglavlja zavisit će od procjene zemalja članica koliko je Srbija napredovala u dvije ključne oblasti – reformi vladavine prava i dijalogu s Kosovom”, ponovili su u Briselu.

Važnost dijaloga Srbije i Kosova

Zemlje članice u ovom trenutku procjenjuju izvještaj o godišnjem napretku Srbije, koji je Evropska komisija objavila u aprilu.

Izvještaj je predstavio mješovite rezultate kada je riječ o postignutom u oblastima vladavine prava u zemlji.

U petak se očekuje da predstavnici Evropske službe za diplomatske poslove usmeno izvijeste predstavnike zemalja članica o napretku u dijalogu Srbije i Kosova, saznaje Tanjug u izvorima bliskim pregovaračkom procesu.

Očekuje se da će ministrica za evropske integracije Jadranka Joksimović naredne sedmice razgovarati s ambasadorima zemlja članica u Briselu i upoznati ih s ostvarenim napretkom Srbije.

Pred zemljam članicama u ovom trenutku se nalazi pet poglavlja za koje je Srbija predala svoje pregovaračke pozicije.

U pitanju su Poglavlje 33 – finansijske i budžetske odredbe, Poglavlje 9 – finansijske usluge, Poglavlje 13 – ribarstvo, Poglavlje 18 – statistika i Poglavlje 17- ekonomska i monetarna politika.

U diplomatskim izvorima navode da jedino za poglavlje 17 nije vremenski i tehnički izvodljivo dati saglasnost do 25. juna.

‘Ukupna dinamika napretka regije’

Napominju da je zemljama članicama potrebno između četiri i pet mjeseci od dobijanja pregovaračke pozicije da završe tehničke porcedure oko otvaranja poglavlja.

Sva ostala poglavlja čekaju “zeleno svjetlo” zemlja članica.

Za sada najviše saglasnosti ima za Poglavlje 33, gdje se čeka još samo odobrenje ”ključnih zemlja članica”, dok poglavlja 9 i 13 imaju oko polovine potrebnih saglasnosti od ukupno 28 zemlja članica.

U diplomatskim izvorima u Briselu za Tanjug navode da će odluka o broju otvorenih poglavlja sa Srbijom zavisiti i od “ukupne dinamike napretka regije”, odnosno od toga da li će se zemlje EU-a složiti oko otvaranja pregovora s Albanijom i Makedonijom.

Istog dana kada Srbija bude otvarala nova pregovaračka poglavlja, na marginam sastanka ministra vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu bit će održana Međuvladina konferencija s Crnom Gorom, koja je do sada otvorila 30 pregovaračkih pogavlja.

Izvor: Agencije


Povezane

Umjesto tri, Srbija će u Briselu otvoriti dva pregovaračka poglavlja u pregovorima s Europskom unijom. Otvaraju se poglavlja 5 i 25, koja uređuju područje javnih nabavki i znanosti. Otvaranje poglavlja 26, koje se bavi kulturom i obrazovanjem, blokirala je Hrvatska zbog nezadovoljstva položajem hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. To je izazvalo oštre reakcije vlasti te […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO