Videopriča: Egipatski artefakti zaplijenjeni u Italiji

Napuljska policija zaplijenila je pošiljku koja je iz aleksandrijske luke stigla u italijansku luku Salerno.

Među zaplijenjenim stvarima našli su se zlatna faraonska maska, kameni kovčeg, čamac sa 14 svitaka, kipovi, keramičke posude te kovani novac iz različitih perioda.

Italijanski mediji navode da je pošiljka stigla u diplomatskom tovaru.

Egipatsko Ministarstvo vanjskih poslova negira i tvrdi da je artefakte iznio italijanski državljanin.

Vlasti Egipta pretpostavljaju da je riječ o artefaktima ukradenim iz ilegalnih iskopina s obzirom na to da zaplijenjeni predmeti nisu nestali iz magacina ili muzeja.

Zvanični Egipat najavio je formiranje komisije koja će analizirati fotografije izgubljenih artefakata, kao prvi korak ka njihovom povratu.

“Ako zaplijenjeni artefakti nisu ukradeni iz magacina, kao što navodi list El-Ehram, odakle onda potječu? Gdje se u Egiptu nalazi ovolika količina artefakata van magacina i muzeja? Zašto ne priznamo činjenicu da postoje bande koje opušteno i nesmetano odnose artefakte?”, kaže Adel Elgohary, korisnik Twittera.

Ministarstvo za historijske artefakte Egipta ranije je saopćilo da je u proteklih više od 50 godina nestalo 32.368 artefakata.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Veliki Muzej Egipta biće smješten dva kilometra od piramida u Gizi. Stučnjaci rade danonoćno kako bi obnovili drevne predmete – od pribora za kuhanje, preko kipova do sarkofaga. Novi muzej će imati 480.000 kvadratnih metara prostora u kojem će biti izloženo 100.000 artefakata. Originalni muzej na trgu Tahrir, otvoren 1902., nije dovoljno velik kako bi […]

Cijene goriva u Egiptu preko noći su porasle za više od 30 posto, jer je vlada ukinula subvencije na energente za automobile i kuhanje. Također nacionalna valuta više nije fiksirana za dolar, čime je Egipat ispunio jedan od uvjeta za dobivanje kredita MMF-a teškog 12 milijardi dolara. Pogledajte kakve su posljedice tih odluka.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO