Palestina se priključila Konvenciji o hemijskom oružju

Palestinu su priznale dvije trećine članica Ujedinjenih naroda, a ranije se priključila Interpolu i Međunarodnom krivičnom sudu (EPA)

Organizacija za zabranu kemijskog oružja i službeno je prihvatila zahtjev Palestine da se priključi Konvenciji o kemijskom oružju.

OPCW je to objavio na svojim internetskim stranicama, navodeći kako odluka stupa na snagu 16. lipnja.

“Država Palestina je 17. svibnja 2018. pristupila Konvenciji o kemijskom oružju”, napisao je OPCW.

Ta je organizacija službeno tijelo Ujedinjenih naroda zaduženo za provedbu spomenute konvencije iz 1993., s ciljem sprječavanja proizvodnje, stvaranja zaliha i upotrebe kemijskog oružja.

Samo četiri države na svijetu nisu potpisale i ratificirale konvenciju: Izrael, Egipat, Sjeverna Koreja i Južni Sudan.

Izrael potpisao, ali nije ratifikovao konvenciju

Izrael je potpisnik sporazuma, ali ga nije ratificirao, prenose agencije.

Otkad postoji, OPCW je uništio 96 posto svih zaliha kemijskog oružja u državama članicama.

Agencija AFP javlja, pozivajući se na UN-ovog koordinatora za Bliski istok Nikolaja Mladenova, i da se Palestina pridružila još dvjema UN-ovim agencijama.

“Dana 15. svibnja Palestina se pridružila UN-ovoj Konferenciji za trgovinu i razvoj (UNCTAD) i UN-ovoj Organizaciji za industrijski razvoj (UNIDO)”, rekao je Mladenov na mjesečnom zasjedanju Vijeća sigurnosti o Bliskom istoku.

UNCTAD, sa sjedištem u Ženevi, stalno je tijelo UN-ove Opće skupštine, a bavi se uključivanjem zemalja u razvoju u svjetsko gospodarstvo. To međuvladino tijelo potiče dijalog i pregovore te pruža savjete u vezi s razvojnim pitanjima.

UNIDO, kojemu je sjedište u Beču, specijalizirana je UN-ova agencija za promicanje industrijskog razvoja radi smanjenja siromaštva i promicanje održivog razvoja na međunarodnoj razini.

Status posmatrača u UN-u

Palestina u UN-u ima status promatrača od 2012. i već je postali članicom više od 50 međunarodnih organizacija i ugovora, navodi palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Među njima su Međunarodni kazneni sud (ICC) i UNESCO.

U rujnu je dobila status punopravnog člana Interpola, organizacije za međunarodnu policijsku suradnju.

Članstvo u ICC-u omogućilo je Palestini da od haških tužitelja zahtijeva istragu navodnih ratnih zločina za koje tvrdi da su ih počinili Izraelci.

Izvor: Al Jazeera i agencije