Armenija: Pašinjan poziva na prekid protesta

Pašinjan je na protestima poručio kako će od srijede ujutro njegovi pobornici započeti opći štrajk i blokirati ceste (EPA)

Armenski opozicijski čelnik Nikol Pašinjan pozvao je u srijedu pristaše da prekinu proteste, tvrdeći da je za svoj izbor na premijersku dužnost 8. maja dobio podršku četiri parlamentarne stranke.

“Sve grupe (u parlamentu) rekle su da će podržati moju kandidaturu. Pitanje je riješeno”, rekao je pred desecima hiljada demonstranata okupljenih na Trgu Republike u središtu Erevana.

“Prekinut ćemo našu akciju i odmoriti se”, dodao je, pozivajući učenike i studente da se vrate na nastavu. “Dana 8. maja ovdje će nas biti 500.000 i proglasit ćemo našu pobjedu”, obećao je.

Pašinjan koji vodi antivladine proteste što od 23. aprila potresaju Armeniju, u utorak nije uspio dobiti potreban broj glasova za premijersku dužnost u parlamentu gdje Republikanska stranka koja je na vlasti ima 58 od 105 mjesta.

Opozicijski čelnik je tada pozvao pristaše na “građanski neposluh”. U srijedu su deseci hiljada ljudi, po procjeni francuske novinske agencije, zakrčili ulice Erevana, prekinuvši putni i željeznički saobraćaj.

Glasanje u Parlamentu

Armenski parlament je u utorak glasao o imenovanju Pašinjana za novog premijera. On je skupio 11 glasova premalo u tijelu sa 105 zastupnika. 

Pašinjan je bio jedini kandidat za tu dužnost, nakon što je prethodni armenski premijer Serž Sargsjan podnio ostavku 23. aprila, šest dana nakon svog imenovanja.

Sargsjan, bliski saveznik ruskoga predsjednika Vladimira Putina, posljednjih deset godina obnašao je predsjedničku dužnost, a nakon što ga je parlament imenovao premijerom na ulice su izašli nezadovoljni građani tražeći njegovu ostavku, optužujući ga da novom pozicijom želi zadržati moć. 

Neočekivano zbacivanje Sargsjana dramatičan je razvoj događaja u Armeniji, bivšoj sovjetskoj državi koja je i dalje bliska s Moskvom i koju od kraja devedesetih vodi sovjetski kadar ljudi. Ta elita je na raspravi u utorak u parlamentu pokazala da ne želi predati vlast. 

Izvor: Agencije