Identificiran napadač u Torontu, motiv napada nepoznat

Vozač kombija je u pritvoru, objavila je policija (EPA)

Osumnjičeni za napad kombijem na pješake u Torontu, u kojemu je, po najnovijim podacima, poginulo deset, a ranjeno 15 ljudi, je 25-ogodišnji Alek Minassian, javila je u ponedjeljak kanadska televizija CBC.

Vozač iznajmljenog bijelog kombija namjerno se zaletio u masu ljudi u sjevernom dijelu Toronta, saopćila je policija i bolnički izvori.

Vozač je u pritvoru, objavila je policija. Po riječima šefa policije motivi napada još uvijek nisu poznati, a prema riječima kanadskog ministra za javnu sigurnost napad u Torontu nema veze s pitanjem nacionalne sigurnosti. 

Šef policije Mark Saunders kazao je da se čini da je incident namjerno izazvan i da je vozač iznajmljenog kombija priveden bez otpora.

Rano govoriti o terorizmu

Slični napadi koji su posljednjih godina izvedeni u velikim gradovima bili su teroristički, ali kanadski ministar sigurnosti Ralph Goodale istaknuo je da je još rano reći radi li se i u Torontu o terorizmu. Dodao je da u zemlji nije pojačana uzbuna vezano uz terorizam. te također da se za sada ne zna ima li napad veze sa sastankom grupe G7 u Torontu koji je u toku.

Istražitelji koji se bave napadom kombijem, razmatraju terorizam kao vjerovatni motiv napadača, javlja Reuters pozivajući se na neimenovani izvor iz sigurnosnih službi SAD-a.

Najmanje jedan svjedok je kazao da je riječ o namjernom činu. Svjedok je za Reuters izjavio kako je na poprištu događaja vidio najmanje dva mrtva tijela te je posvjedočio da je među stradalima ima i starijih ljudi.

Jedan od svjedoka kazao je da se kombi u puno brzini zaletio među pješake te ih rušio jednog za drugim, a prema njegovim riječima srušena je i osoba koja je gurala dječja kolica.

Bez potvrđenih informacija

Policija je najavila da će poduzeti sveobuhvatnu istragu, a ministar javne sigurnosti Ralph Goodale odbio je komentirati moguće motive napada. “Istraga je na tom nivou kada nikakva daljnja informacija ne može biti potvrđena”, kazao je dodavši da policija poduzima istragu kako bi utvrdila što se dogodilo i zašto, uključujući i motive”.

Bolnički izvori saopćili su da je deset osoba primljeno u bolnicu Sunnybrook te da je dvoje odmah proglašeno mrtvim, a da je pet osoba u kritičnom stanju.

Ovaj incident je najnoviji u nizu sličnih napada koji su u posljednje vrijeme dešavali u SAD-u i Europi i jedan je od najnasilnijih u novijoj kanadskoj historiji. 

Incident se dogodio 30 km dalje od mjesta na kojem se u Torontu održava sastanak ministara vanjskih poslova grupe sedam najrazvijenijih zemalja.

Izvor: Agencije