Tajni dokumenti: UAE radi na razbijanju Kraljevine Saudijske Arabije

Američki saveznik Mohammed bin Zayed, prvenstveno se usmjerio protiv svega što je imalo ikakve veze s pokretima političkog islama (EPA)

Prestolonasljednik Abu Dhabija princ Mohammed bin Zayed radi na razbijanju Kraljevine Saudijske Arabije, pokazali su procurjeli dokumenti koje su objavile libanske novine Al Akhbar.

List tvrdi da dokumenti do kojih su došli sadrže tajne diplomatske izvještaje koje su poslali ambasadori UAE-a i Jordana stacionirani u Bejrutu svojim matičnim vladama.

Jedan od dokumenata, izdan 20. septembra 2017, otkriva ishod sastanka između jordanskog ambasadora u Libanu Nabila Masarwe i njegovog kuvajtskog kolege Abdel-Ala al-Qenaija.

“Prestolonasljednik Abu Dhabija Mohammed bin Zayed radi na razbijanju saudijskog kraljevstva”, citirao je jordanski izaslanik kuvajtskog ambasadora.

Drugi dokument, izdan 8. septembra 2017, otkriva zapisnik vođen tokom sastanka jordanskog ambasadora i njegovog kolege iz UAE-a Hamada bin Saeeda al- Shamsija.

U dokumentu se tvrdi da je jordanski ambasador informisao svoju vladu da UAE vjeruje da “politika Saudijske Arabije propada i u zemlji i u inozemstvu, a posebno u Libanu”.

Liban glasao za predstavnika Katara

“UAE je nezadovoljan politikom Saudijske Arabije”, rekao je tom prilikom jordanski izaslanik.

Kako tvrdi izvor, ambasador UAE-a tvrdio je da je Liban glasao za katarskog predstavnika Hamada bin Abdulaziza al-Kawarija u njegovom nastojanju da postane šef UNESCO-a u oktobru 2017.

“Libanski premijer Hariri znao je da Libanon glasa za Katar”, rekao je ambasador UAE-a u poruci poslanoj svojoj vladi 18. oktobra 2017.

U novembru prošle godine Hariri je u Riyadu najavio svoju šokantnu ostavku.

Kasnije je odgodio odluku kriveći Iran i njegovog saveznika u Libanu Hezbollah za njegovu prvobitnu odluku o ostavci. Također je rekao da se plašio da će biti žrtva atentata.

Libanske vlasti navodno su rekle da je Hariri bio držan kao talac od saudijskih vlasti, što je optužba koju je Hariri negirao u svom prvom javnom obraćanju.

Izvor: Al Jazeera