Putin: Otkrili smo više od 400 stranih špijuna u Rusiji

Putin je istakao potrebu da se pojača odbrana od računarskih napada i povjerljivost komunikacijskih sistema u Rusiji (EPA)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je razotkriveno više od 400 stranih špijuna, te je pozvao FSB, domaću obavještajnu službu, da djeluje kako bi spriječila pokušaje stranaca da dobiju političke, ekonomske i vojne informacije, prenosi Reuters.

Putin, koji očekuje sigurnu pobjedu na predsjedničkim izborima 18. marta, govorio je zaposlenicima ruskog FSB-a. Istakao je potrebu da se pojača odbrana od računarskih napada i povjerljivost komunikacijskih sistema u Rusiji. Putin je nekad i sam bio šef obavještajne službe.

Povećanje aktivnosti stranih obavještajnih službi

“Posljednjih godina, kao što znate, vidjeli smo povećanje aktivnosti stranih obavještajnih službi. One intenzivno rade protiv Rusije, koristeći se savremenim metodama, špijunskom opremom i materijalima. Samo tokom prošle godine spriječili smo djelovanje 72 karijerna službenika stranih obavještajnih službi i 397 tajnih agenata”, naveo je ruski predsjednik.

Ranije je zamjenik ministra vanjskih polova Sergej Rjabkov rekao da Moskva ima dokaze da se SAD pokušava uplitati u ruske predsjedničke izbore, ali nije rekao o kakvim je dokazima riječ.

Američke obavještajne službe optužile su Rusiju da je pokušala pomoći Donaldu Trumpu da postane predsjednik nauštrb njegove protivkandidatkinje Hilary Clinton. Putin je naveo da je Rusija spriječila i 25 terorističkih napada i 68 krivičnih djela povezanih s terorizmom.

“Svaki radikalizam, bez obzira na ideologiju ili političku prirodu, u osnovi je destruktivan i mi smo dužni zaštititi zemlju i njenu budućnost od te prijetnje”, poručio je ruski predsjednik.

Izvor: Agencije