Malala doputovala u Pakistan

Yousafzai se susrela s pakistanskim premijerom Shahidom Khaqanom Abbasijem (EPA)

Nobelovka Malala Yousafzai stigla je u Pakistan prvi put nakon što ju je upucao talibanski atentator u pokušaju ubistva prije pet godina.

Dvadesetogodišnjakinja, inače najmlađa dobitnica Nobelove nagrade, sletjela je u glavni grad države, Islamabad, u četvrtak rano ujutro.

Televizijski snimci pokazali su da je na aerodromu sjedila u društvu roditelja očekujući ručak i kako nešto kasnije, okružena osiguranjem, odlazi u grad.

Talibanski atentator upucao je Yousafzai u glavu u oktobru 2012. zato što je javno kritikovala zabranu školovanja, čija je žrtva bila u rodnoj dolini Swat na sjeveru Pakistana.

Nakon što je primila hitnu medicinsku pomoć u Pakistanu, prebačena je na daljnje liječenje u Veliku Britaniju, gdje je ostala zbog straha da bi po povratku u Pakistan mogla ponovo biti žrtva napada.

Fondacija ‘Malala’

Nakon napada pakistanski Talibani poručili su da će je ubiti ako se ikad vrati u zemlju.

U četvrtak se u Islamabadu susrela s pakistanskim premijerom Shahidom Khaqanom Abbasijem.

Otkad se oporavila od povreda, Yousafzai zagovara pravo na obrazovanje širom svijeta držeći strastvene govore u kojima brani prava djece na školovanje, a posebno pravo mladih žena da im obrazovanje bude dostupno i omogućeno.

Malala i njen otac Ziauddin Yousafzai, učitelj i borac za ljudska prava, osnovali su fondaciju “Malala”, posredstvom koje se bore da svakoj djevojčici do 12 godina bude omogućeno slobodno i sigurno obrazovanje.

Fondacija je aktivnosti fokusirala na konfliktne zone u Pakistanu, Afganistanu, Nigeriji i zemljama koje su primile sirijske izbjeglice.

Izvor: Al Jazeera