Mijanmar izabrao novog predsjednika

Bivši predsjednik donjeg doma parlamenta postao je 10. mijanmarski predsjednik (EPA)

Mijanmarski parlament izabrao je Wina Myinta za predsjednika države sedam dana nakon iznenadne ostavke Htina Kyawa.

Ukupno 403 od 636 zastupnika oba doma parlamenta glasalo je za Wina Myinta, odanog vladajućoj Nacionalnoj ligi za demokratiju (NLD) i osobu od povjerenja mijanmarske de facto čelnice i nekadašnje ikone demokratije Aung San Suu Kyi.

Bivši predsjednik donjeg doma parlamenta postao je 10. mijanmarski predsjednik, prenosi Hina.

Htin Kyaw iznenada je dao ostavku na dužnost predsjednika 21. marta kazavši da se želi odmoriti od sadašnjeg posla.

Sedamdesetjednogodišnji predsjednik bio je na čelu države od marta 2016. u okviru prve civilne vlade nakon više od 50 godina vojne vladavine.

Mijanmar i pogotovo Suu Kyi meta su međunarodne kritike zbog postupanja prema manjinskoj populaciji Rohinja, od kojih je blizu 700.000 prebjeglo u Bangladeš za vrijeme operacija mijanmarske vojske koje su Ujedinjeni narodi opisali kao etničko čišćenje.

Napad na Rohinje

Izbjeglice Rohinje u Bangladešu tvrde da su nasilno protjerani iz svojih sela u mijanmarskoj zapadnoj državi Rakhine od nacionalnih snaga sigurnosti u kampanji ubistava, silovanja i podmetanja požara, pokrenutoj u augustu prošle godine.

Rohinje su vrlo siromašna i marginalizirana zajednica u Mijanmaru, koja nema ni pravo na državljanstvo ni pravo glasa.

Vojska insistira na tome da je vojna operacija počela nakon napada koje su krajem augusta 2017. pokrenuli pobunjenici iz naroda Rohinja, koje naziva teroristima.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi, koja je na čelu Vlade od 2016. godine, nakon desetljeća vojne diktature optužena je da ne čini ništa i da pušta vojsku da radi šta želi te podilazi javnosti, koja je vrlo nenaklonjena Rohinjama.

Izvor: Agencije