Milioni djece u Jemenu ne idu u školu, koriste se kao vojnici

Ujedinjeni narodi situaciju u Jemenu opisuju kao 'jednu od najgorih humanitarnih katastrofa u svijetu u savremeno doba' (EPA)
Ujedinjeni narodi situaciju u Jemenu opisuju kao 'jednu od najgorih humanitarnih katastrofa u svijetu u savremeno doba' (EPA)

Tokom tri godine rata u Jemenu najmanje dva miliona dece nije bilo u mogućnosti da pohađa nastavu, 2.419 je korišćeno u vojne svrhe, kao vojnici, a više od polovine devojčica mlađih od 15 godina je udato, podaci su Fonda za pomoć deci pri Ujedinjenim nacijama.

U izveštaju o humanitarnoj krizi u Jemenu UNICEF navodi da je “od 2015. godine do danas oko pola miliona dece napustilo školovanje”.

Na taj način je broj dece koja ne pohađaju nastavu povećan na dva miliona.

Upozorili su i na ozbiljnu opasnost koja preti i deci koja pohađaju nastavu, njih 4,5 miliona, zbog prosvetnih radnika, koji više od godinu dana nisu primili platu.

Iz UNICEF-a su istakli i da 2.500 škola nije u funkciji, jer se većinom koriste u vojne svrhe.

Ugroženo vodosnabdijevanje

Ukazali su i na potrebu pomoći građanima ove zemlje, kojih je 16 miliona, uključujući 8,2 miliona dece, u vidu pitke vode i sanitarne humanitarne pomoći.

Iz Kancelarije UN-a u Ženevi potvrđeno je da će 3. aprila biti organizovana međunarodna konferencija na visokom nivou s ciljem pomoći građanima Jemena.

Jemen je poprište duboke političke i bezbednosne krize, koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat.

Pobunjenički pokret kontroliše glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata Vlada Jemena deluje iz lučkog grada Adena.

U sukobima su uništene neke od glavnih javnih usluga, kao što su vodosnabdevanje i kanalizaciona mreža.

Zbog toga je UN situaciju u Jemenu opisao kao “jednu od najgorih humanitarnih katastrofa u svetu u savremeno doba”.

Izvor: Agencije


Povezane

Svjetska zdravstvena organizacija u Jemenu pokrenula je program masovne vakcinacije protiv difterije. Prema procjenama, 1.300 osoba je zaraženo, dok ih je više od 70 umrlo od kada je, prije šest mjeseci, zabilježen prvi slučaj te bolesti.

Od početka sukoba u Jemenu, hiljade stanovnika bilo je prisiljeno da pobjegne preko Crvenog mora u Džibuti u Severnoj Africi. Međutim, kampovi u kojima borave su neuslovni, bez dovoljno hrane, zbog čega su mnogima samo privremeno utočište. Naš reporter posjetio je jedan od kampova.    

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO