Trump i Erdogan razgovarali o izazovima koji brinu obje države

Trump je razgovarao s Erdoganon o važnosti snažnih odnosa dvije države (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump razgovarao je s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom o važnosti snažnih odnosa dvije države, saopćila je Bijela kuća dok traju tenzije zbog turskih vojnih akcija u dijelovima Sirije pod kontrolom Kurda, javlja Reuters.

“Dva čelnika izrazila su spremnost da nastave napore na jačanju saradnje u vezi sa zajedničkim izazovima koji brinu obje države, a koji mogu utjecati na bilateralne odnose”, rečeno je u saopćenju.

Bijela kuća nije izričito spominjala Siriju, gdje Turska provodi operaciju protiv kurdskih milicija, što predstavlja rizik od moguće konfrontacije dvije države koje su saveznici u NATO-u, ali imaju različite politike u vezi sa Sirijom, prenosi Reuters.

Turske snage ušle u Afrin

Turske snage u nedjelju su ušle duboko u sirijski grad Afrin, većinski kurdski grad, u okviru dvomjesečne ofanzive na sjeverozapadu Sirije, objavili su posmatrači, a turski predsjednik objavio je tada da je centar grada “potpuno pod našom kontrolom”.

Erdogan je u nedjelju ujutro saopćio da su Oružane snage Turske i Slobodna sirijska vojska (FSA) u potpunosti preuzele kontrolu nad centrom Afrina, javila je Anadolija.

Također je izjavio da Oružane snage Turske nisu ušle u Afrin s okupatorskim aspiracijama nego u okviru odlučne borbe protiv terorizma.

“Nismo napravili nijedan korak u Afrinu koji bi mogao nanijeti i najmanju štetu civilima. Nismo otišli u okupaciju nego u uspostavu mira i uništenje terorističkih grupa”, rekao je Erdogan.

Izvor: Agencije