Francuski istražitelji završili ispitivanje Sarkozyja

Istražitelji ispituju tvrdnje da je Gaddafijev režim tajno dao Sarkozyju ukupno 50 miliona eura za kampanju 2007. godine (Reuters)

Francuski istražitelji završili su ispitivanje bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, a sudije razmatraju da li da pokrenu formalnu istragu o optužbama u vezi s ilegalnim finansiranjem njegove kampanje, saopćili su izvori bliski ovom slučaju, prenosi agencija Reuters.

Istražitelji su drugi dan zaredom ispitivali Sarkozyja zbog navoda da je nekadašnji libijski čelnik Moammer Gaddafi finansirao njegovu predizbornu kampanju 2007. godine.

Sarkozy je u srijedu izašao iz svoje kuće u Parizu zajedno s advokatom, s kojim se potom odvezao do kancelarije u kojoj su ga sudski istražitelji ispitivali, prenosi Reuters.

U utorak ujutro priveden je na razgovor u policiji zbog istrage u vezi s finansijskim neregularnostima tokom njegove izborne kampanje 2007. godine.

Istraga se vodi zbog sumnje da je nezakonito primio više miliona eura od Gaddafija.

Sudski izvor, koji je direktno upoznat sa slučajem, rekao je za AP da je bivši francuski predsjednik u utorak zadržan u pritvoru u policijskoj stanici zapadno od Pariza.

Gaddafijeva donacija

Sarkozy i njegov bivši šef osoblja negiraju da su bilo šta pogrešno uradili u slučaju, koji je uključivao finansiranje njegove pobjede na predsjedničkim izborima 2007. godine. 

Iako se istraga vodi od 2013. godine, slučaj je popularizovan tri godine kasnije kad je francusko-libanski biznismen Ziad Takieddine rekao za istraživački sajt Mediapart da je isporučio Sarkozyju i njegovom bivšem šefu osoblja kofere iz Libije u kojima se nalazilo pet miliona eura u gotovini.

Istražitelji ispituju tvrdnje da je Gaddafijev režim tajno dao Sarkozyju ukupno 50 miliona eura za kampanju 2007. godine, što bi bilo znatno iznad legalne granice za finansiranje kampanje, koja je u to vrijeme bila 21 milion eura. 

Osim toga, navodno plaćanje kampanje Sarkozyja prekršilo bi francuske propise, kojima se zabranjuje finansiranje iz inozemstva i zahtijeva objavljivanje izvora sredstava za vođenje kampanje. Sarkozy je bio predsjednik Francuske od 2007. do 2012. godine.

Izvor: Agencije