SAD: Protesti učenika, traže strožije kontrole oružja

U napadu u srednjoj školi na Floridi ubijeno je 17 osoba, a ranjeno više od deset (EPA)

Zastupnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država ove sedmice glasat će o povećanju izdvajanja za sigurnost u američkim školama, prenosi agencija Anadolija.

Tim povodom učenici širom SAD-a planiraju proteste nakon prošlomjesečnog oružanog incidenta na Floridi, u kojem je ubijeno 17 učenika i nastavnika.

Učenici u nekim saveznim državama planiraju održavanje “masovnog štrajka”, odnosno odsustvo s nastave kako bi skrenuli pažnju na nedovoljnu sigurnost u američkim školama.

Hiljade učenika u SAD-u planiraju odsustvovati 17 minuta s nastave u srijedu kako bi time odali počast poginulima u posljednjim pucnjavama u školama u toj zemlji.

Rekordno visoka stopa nasilja

Učenici će, zajedno s nastavnicima i profesorima, pozvati na pooštrenje mjera u svrhu jačanja kontrole nad vatrenim oružjem kako bi u budućnosti bili spriječeni slični incidenti.

Podsjetimo: 17 osoba je ubijeno, a više od deset ranjeno u napadu u srednjoj školi “Marjory Stoneman Douglas” u Parklandu (Florida).

Napadač je 19-godišnji Nikolas Cruz, bivši učenik te škole, koji je izbačen iz disciplinskih razloga.

Većina Amerikanaca podržava kontrolu oružja, ali Kongres ni dalje nije postrožio zakone, čak ni nakon najvećih masovnih pucnjava u zemlji.

Oružano nasilje u SAD-u dostiglo je rekordno visoku stopu u 2017. godini, s više od 60.000 incidenata, u kojima je poginulo gotovo 15.000 ljudi, navodi se u izvještaju neprofitne organizacije koja vodi statistiku o oružanom nasilju.

Izvor: Agencije