Prijatelj Borisa Berezovskog pronađen mrtav u Londonu

Nikolaj Gluškov je zatražio politički azil u Londonu nakon izlaska iz zatvora u Rusiji (EPA)

Ruski državljanin u egzilu Nikolaj Gluškov, blizak prijatelj oligarha Borisa Berezovskog, pronađen je mrtav u svojoj kući u Londonu, navodi britanski Gardijan, pozivajući se na izjave njegovih prijatelja.

Njegovo beživotno telo pronašli su članovi njegove porodice i prijatelji protekle noći, a uzrok smrti je za sada nepoznat.

Britanska policija saopštila je da neobjašnjiva smrt muškarca (60) u Londonu nije povezana sa pokušajem ubistva bivšeg dvostrukog tajnog agenta Sergeja Skrapila u Solsberiju.

Kako se navodi, jedinica za borbu protiv terorizma istražuje smrt Gluškova iz predostrožnosti zbog ljudi sa kojima se družio, prenosi Reuters.

 

“Smrt muškarca se trenutno tretira kao neobjašnjiva. Nema dokaza da bi se povezala sa incidentom u Solsberiju”, saopštila je policija i rekla da muškarac još nije zvanično identifikovan.

Jedan od prijatelja Nikolaja Gluškova, novinski urednik Damijan Kudrjavcev, objavio je vest o njegovoj smrti na svojoj stranici na Fejsbuku.

Gluškov (68) je zatražio politički azil u Velikoj Britaniji nakon što je u Rusiji osuđen za proneveru, pojašnjava londonski dnevnik.

On je devedesetih godina prošlog veka radio za rusku državnu aviokkompaniju Aeroflot i automobilsku kompaniju LogoVAZ Borisa Berezovskog.

Godine 1999, kada je Berezovski došao u sukob s Vladimirom Putinom i pobegao u Veliku Britaniju, Gluškov je optužen za pranje novca i proneveru, nakon čega je proveo pet godina u zatvoru, a 2004. godine je pušten.

Proteklih godina Gluškov je živeo u Londonu, gde je dobio politički azil.

Osuđen na osam godina zatvora

Istraživao je okolnosti smrti Borisa Berezovskog, a jednom prijatelju je 2013. godine napisao u mejlu da je došao do “mnogo novih činjenica, koje su od velikog značaja”.

Godine 2017, na suđenju u odsustvu u Rusiji, Gluškov je osuđen na osam godina zatvora, po optužbama da je ukrao 123 miliona dolara iz kompanije u kojoj je radio.

Gluškov je imao dvoje odrasle dece, sina i ćerku, i bivšu ženu, koja živi u Moskvi.

Veruje se da njegova ćerka Nataša živi u Velikoj Britaniji, navodi britanski list.

Izvor: Agencije