Netanyahuov bliski saradnik svjedok u slučaju korupcije

Benjamin Netanyahu je odbacio sve optužbe, nazvavši ih političkim 'lovom na vještice' (EPA)

Bliski saradnik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua pristao je biti državni svjedok i svjedočiti o navodnoj korupciji u koju su upleteni vlada i telekomunikacijska kompanija, izvijestili su u srijedu izraelski mediji.

Bivši čelnik Ministarstva za komunikacije Shlomo Filber, uhapšen ove sedmice, zajedno s čelnim ljudima Bezeq Telecoma, bio je lični Netanyahuov izbor za tu dužnost.

Filber je bio na čelu Ministarstva za komunikacije od 2015. do 2017. godine, a uhapšen je pod sumnjom da je zagovarao propis koji donosi stotine miliona dolara izraelskoj telekomunikacijskoj kompaniji Bezeq.

Popularni portal vijesti koji pripada Bezequ zauzvrat je pozitivno pisao o Netanyahuu.

Čelni ljudi Bezeqa demantirali su te navode, prenosi Hina

Glasnogovornik pokušao podmititi sudiju

Izraelski portal Ynet objavio je da je Filber sada pristao svjedočiti za državu, što bi moglo dodatno otežati Netanyahuov poziciju, jer ga već optužuju za korupciju.

Izraelske vlasti nisu bile dostupne za potvrdu informacije da je Filber postigao dogovor s državom.

Policija je u utorak navela da je bivši Netanyahuov glasnogovornik pokušao podmititi sudiju kako bi odustao od slučaja prevare protiv Netanyahuove supruge.

Sam premijer Netanyahu osumnjičen je u dvije druge istrage.

On je odbacio sve optužbe, nazvavši ih političkim “lovom na vještice”.

Izvor: Agencije


Povezane

U okviru istrage o korupciji izraelskog premijera uhapšeni su bivši glasnogovornik i bivši generalni sekretar Ministarstva za komunikacije.

Published On 20 Feb 2018

Izraelska policija predložila je državnom tužiocu da podigne optužnicu protiv premijera zbog korupcije, ali Benjamin Netanyahu najavljuje da će se žilavo boriti.

opinion by Boško Jakšić
Published On 17 Feb 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO