Oxfam se izvinio Haićanima zbog ponašanja uposlenika

Prema izvještaju, sedam uposlenika Oxfama na Haitiju je napustilo organizaciju tokom istrage (EPA)

Britanska humanitarna nevladina organizacija Oxfam se izvinila Haićanima zbog ponašanja nekih svojih zaposlenika i izrazila sram tokom predavanja svog internog izvještaja vlastima u Port-au-Princeu.

Izvještaj na 11 stranica opisuje humanitarnu misiju na Haitiju nakon potresa 2010. godine koju su okaljali brojni ispadi.

Jedan zvaničnik priznao je da je plaćao usluge prostitutkama, drugi su optuženi za uznemiravanja i zastrašivanja, a jedan svjedok je doživio fizičke prijetnje.

May: To je apsolutno užasno

“Došli smo izraziti sram i izvinjenje Vladi i stanovnicima Haitija zbog onoga što se dogodilo”, rekao je Simon Ticehurst, regionalni direktor Oxfama za Latinsku Ameriku i Karibe, nakon dvosatnog susreta s Aviolom Fleurantom, ministrom za planiranje i saradnju.

“Sada ćemo tražiti izvještaj, reviziju i finansijske izvještaje radi uvida u situaciju”, kazao je Fleurant i dodao da sumnja da su vlasti Haitija bile informirane o tom kriminalu.

Haićanske vlasti su najavile prošle sedmice da žele provesti vlastitu istragu.

Nevladina organizacija Oxfam se obavezala da će im u ponedjeljak predati integralnu verziju svog izvještaja iz 2011. godine.

Belgijac Roland Van Hauwermeiren, bivši direktor Oxfama na Haitiju, priznao je odnose s prostitutkama.

“To je apsolutno užasno”, reagirala je u ponedjeljak britanska premijerka Theresa May i ocijenila da su ta ponašanja ispod standarda koje se može očekivati od humanitarnih udruženja i nevladinih organizacija s kojima vlada radi.

Prema izvještaju, sedam uposlenika Oxfama na Haitiju je napustilo organizaciju tokom istrage, četverica su otpuštena zbog teških prestupa, a trojica su dala otkaz, među kojima Van Hauwermeiren, kome je ponuđen časni odlazak, pod uvjetom da u potpunosti sarađuje do kraja istrage.

Vlastima predata imena osumnjičenih

Oxfam navodi da je odlučio objaviti izvještaj radi transparentnosti odluka donesenih tokom istrage.

Ta nevladina organizacija je nadležnim vlastima predala imena osumnjičenih.

Britansko Ministarstvo za međunarodni razvoj je odredilo svim organizacijama koje dobijaju državne subvencije, među kojima je i Oxfam, da im pošalju izvještaje o internim mjerama prevencije prestupa do 26. februara.

Izvor: Agencije