Nicolas Cruz priznao da je izvršio masakr na Floridi

Nicolas Cruz je kazao kako je ušao u školski kampus naoružan puškom AR-15 i počeo pucati na učenike (AP)

Nicolas Cruz (19) priznao je kako je počinio pucnjavu u srednjoj školi u američkoj saveznoj državi Florida, gdje je poginulo najmanje 17 osoba, među kojima su i učenici i odrasli, navode iz policije.

Cruz je “kazao kako je on bio napadač koji je ušao u školski kampus, naoružan puškom AR-15, i počeo pucati na učenike koje je vidio u hodnicima i oko škole”, navodi se u policijskom dokumentu.

Ovaj mladić je u četvrtak optužen po 17 tačaka za ubistvo s predumišljajem.

Policija navodi kako je Cruz, naoružan poluautomatskom puškom, gas maskom, “nekoliko šaržera” municije i dimnim bombama, počeo smrtonosni pohod u srednjoj školi Marjory Stoneman Douglas u Parklandu nešto pred okončanje školskog dana u srijedu.

Namjeravao se sakriti među učenicima

Tada je poginulo najmanje 17 osoba, dok je 15 ranjeno i neki od njih su u kritičnom stanju.

Kako pokazuju policijski dokumenti, Cruz je kazao kako je “donio dodatne napunjene šaržere u školski kampus i čuvao ih skrivene u ruksaku dok nije došao na mjesto sa kojeg je počeo napad”.

Dodaje se kako je on priznao kako je napustio lokaciju “kada su učenici počeli pješice bježati iz kampusa” i kako je “planirao baciti pušku i dodatne šaržere kako bi se mogao sakriti u masi”.

Policija navodi kako je on uhapšen “bez incidenata”, sat vremena nakon napada, u susjednom gradu.

Šta se zna o Cruzu

  • Cruz je izbačen iz srednje škole Marjory Stoneman Douglas zbog “disciplinskih razloga”. Vlasti nisu objavile kada je on bio izbačen i više detalja o tome.
  • Optužen je po 17 tačaka za ubistva s predumišljajem.
  • Priznao je kako je bio naoružan poluautomatskom puškom AR-15 i više šaržera municije.
  • Kako pokazuju policijski dokumenti, napustio je mjesto napada kada su učenici bježali.
  • Policija je kazala novinarima kako je nakon pucnjave Cruz otišao u Walmart, gdje je kupio piće u restoranu Subway, a potom je otišao u McDonalds.
  • Policija navodi kako su objave Cruza na društvenim medijima “veoma, veoma uznemirujuće”.
  • Istražitelji provjeravaju njegove moguće veze s grupom koja se bori za nadmoć bijelaca na Floridi. Lider grupe Republic of Florida potvrdio je agenciji AP kako je Cruz bio član. Policija navodi kako povezanost napadača i grupe “nije potvrđena”.
  • Učenici koji kažu kako su poznavali Cruza za lokalne medije su naveli kako je on bio “samotnjak” i često je pokazivao fotografije naoružanja.
  • Kako navode lokalni mediji, Federalni istražni biro je bio upozoren o objavi na YouTubeu prošlog septembra, gdje je neko po imenu Nikolas Cruz kazao: “Postat ću profesionalni napadač na škole.” Videobloger je upozorio FBI na ovo i potom ga je agencija ispitala. Kako navode lokalni mediji, FBI nije upozorio lokalnu policiju o ovoj objavi. Istražitelji pokušavaju utvrditi pravi identitet osobe koja je objavila snimak.
  • Policija nije utvrdila motiv za pucnjavu.

Izvor: Al Jazeera